Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Raja-aidan rakentaminen alkaa Imatralta ensi keväänä – tämänkin urakan takana on järjetön Venäjä

Raja-aidan rakentaminen Suomen ja Venäjän välille alkaa ensi keväänä. Rajavartiolaitos rakennuttaa ensin kolmen kilometrin pilottipätkän Imatralle. Kaikkiaan aitaa on tarkoitus rakentaa noin 270 kilometriä. Koko aidan pitäisi olla valmis viimeistään neljän vuoden kuluttua. Suurin osa aidasta sijoittuu Kaakkois-Suomeen.

Raja-aidalla Suomi varautuu naapurimaa Venäjän synnyttämään uhkaan, pääosin laittoman maahantulon estämiseen. Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) on aiemmin todennut, että aidasta olisi apua Venäjän masinoimassa hybridioperaatiossa, jossa Suomea yritettäisiin painostaa laajamittaisella maahantulolla.

Aloite aidan rakentamiseen on tullut Rajavartiolaitokselta. Kaikki eduskuntapuolueet kannattavat aidan rakentamista. Venäjän aloitettua sodan suomalaiset poliitikot ovat olleet hyvin yksituumaisia ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Vaikka raja-aidan takana on vankkaa poliittinen yksituumaisuus, myös kritiikkiä esitetään. Itä-Suomen yliopiston Karjalan tutkimuslaitoksen professori Jussi P. Laine leimaa aidan rakentamisen järjettömäksi teoksi. Hänen mielestään aidalla ei pysäytetä sotilaallista uhkaa. Pakolaisvirtoihin varautumista Laine pitää Ilta-Sanomien haastattelussa uhkakuvien maalaamisena.

Laine on omalla tavallaan asian ytimessä pohdintoineen. Kun naapurivaltio toimii järjenvastaisesti, pitää Suomessakin varautua uhkiin, jotka eivät tunnu edes realistisilta. Myös varautumisen keinot saattavat olla osittain vaikeasti ymmärrettäviä.

Kukaan ei voi varmasti sanoa, mitä Venäjä lähialueillaan tulevaisuudessa puuhaa. Se on kuitenkin varmaa, että Suomi on Venäjän silmin osa länttä. Länsi taas on Venäjän katsannossa syöpä, jolle ei pidä antaa valtaa.

Vaikka aidan rakentaminen on poliittinen päätös, sen takana on asiantuntijaviranomaisen näkemys. Laine siis haastaa lopulta Rajavartiolaitoksen asiantuntemusta. Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa Suomen maanpuolustuksesta ja turvallisuudesta vastaavat viranomaiset ovat toimineet johdonmukaisesti. On vaikea kuvitella, että Rajavartiolaitos hulluttelisi aitahaluissaan.