Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Miksi lapsia kannustetaan pimeyden maanamisjuhlaan halloweenina, mutta joulun ja pääsiäisen juuret sammutetaan?

Tiedetäänkö oikeastaan, mistä Halloweenissa on syvimmiltään kysymys – tämä ei ole lasten leikkiä?

Halloween-”kulttuuri” ei edusta vähääkään suomalaista perinnettä vaan pohjautuu muinaisten kelttien viettämään ajankohtaan ja heidän vanhojen tapojen jo 800–900 ekr. alkaneeseen syksyn satokauden sekä kesän päättymisen kunniaksi vietettyyn Samhain-juhlan ”hahmoihin”. Muinaisten kelttien uskomusten mukaan tämän maailman ja näkymättömän yliluonnollisen maailman väliset rajat katosivat syksyn koittaessa ja luonnon kuihtuessa sekä kuollessa. Juuri silloin henget ilmestyivät ”näköpiiriin” ja saattoivat yrittää houkutella ihmisiä tuonpuoleiseen. Sen vuoksi he myös pukeutuivat pelottaviin valeasuihin karkottaakseen pahat henget, samoin tuon juhlan aikana poltettiin kokkotulia asutusten ympäristössä, sillä tulien uskottiin antavan suojaa pahojen henkien hyökkäyksiä vastaan. Tästä kelttien ikivanhasta pimeän ”syksyn manaamisjuhlan” juurista ja ajankohdasta on tarttunut siis palasia, tapoja kuin ”kummitusasuja” myös nykyisen halloweenjuhlan perinteeseen, joka tahtoo ihannoida kuin palvoa pimeyttä, vainajia, aaveita kuin ”näytellä” tuonpuoleista. Sitähän halloween pyrkii ”näyttelemään” kaikkine pukeutumisineen kuin kummitus hahmoineen. Suomeen halloween tuli ensimmäisen kerran 1950, mutta yleisemmin vasta paljon myöhemmin 1990-luvulla. Halloween rantautui ja villitsi ensin Suomessa päiväkodit sekä koulut pääasiassa amerikkalaisten elokuvien ja tv-sarjojen innoittamana.

On vähintään kummallista, että opetus- ja kasvatustoimien ohjeet sallivat, jopa kannustavat päiväkotien, koulujen yms. viettävän tätä pelottavaa pimeyden halloween-manaamisjuhlaa.

Sen sijaan opetus- ja kasvatustoimien ohjeet ovat sammuttamassa pitkän historian muovaamia suomalaisten perinnejuhlien juuria, kuten joulun ja pääsiäisen. Vaihtoehtoja päiväkotien, koulujen yms. ”riemujuhlaan” ei hyväksytä. Miksi on näin? Pelottava ”kummitus”, halloween on tervetullut päiväkotien, koulujen yms. ohjelmaan, mutta valoa tuova joulun ilosanoma näyttää olevan pannassa. Näinkö se menee, pahuus kampesi hyvän!

Pauli Sutinen

Lappeenranta