Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Mainoslause kehotti aikanaan tekemään sen Joutsenossa – väestöennuste patistaa tekemään sen kaikissa maakunnan kolkissa

Tuoreet ennusteet Etelä-Karjalan asukasmäärän kehityksestä vetävät hiljaiseksi. Aluekehityksen konsulttitoimisto MDI laski, että vuoteen 2040 mennessä maakunnan väkiluku putoaa yli 12 000:lla. Se tarkoittaa sitä, että maakunnassa on noin kymmenen prosenttia vähemmän asukkaita kuin nyt.

Väkiluku uhkaa laskea rujosti kaikissa kunnissa. Lappeenrannassakin asukasluku putoaa yli neljällä prosentilla. Suurin suhteellinen pudotus iskisi Parikkalaan, jonka väkiluku putoaisi peräti 24 prosentilla. Imatran väkiluku putoaisi 21 400:n tienoille.

MDI:n mukaan maahanmuuton raju lisääminen olisi ainoa keino tukkia väestökatoa. Suurta syntyvyyden kasvua ennusteet eivät tue. Syntyvyys on laskenut niin pitkään, että käännettä ei ole näköpiirissä. Kun väki vanhenee, kuolleiden määrä kasvaa kohisten suhteessa syntyneisiin.

Vaikka väestöennusteet ovatkin synkempiä Etelä-Karjalassa kuin koko Suomessa keskimäärin, ei koko maankaan skenaario ole mairitteleva. Jotta Suomen väkiluku säilyisi nykyisellä tasolla, pitäisi Suomeen tulla 35 000 maahanmuuttajaa vuodessa. Maahanmuuttajille on tarvetta, koska monilla aloilla kärsitään jo nyt työvoimapulasta.

Maakunnan väen kannattaisi aluksi pysähtyä miettimään, mitä väestökehityksen kääntämiseksi on tehtävissä. Vaikka Venäjän raja saattaa juuri nyt tuntua uhkalta alueelle, sen negatiivinen vaikutus lievenee ajan ja Nato-jäsenyyden myötä. Rajan eksotiikka on kuitenkin edelleen mahdollisuus.

Maakunnassa tarvitaan rohkeutta tarttua haasteisiin. Etelä-Karjala on edelleen hyvä paikka tehdä ja kasvattaa lapsia. Elämä on lopulta turvallista, luonto on monimuotoinen ja harrastamiseenkin on riittävästi mahdollisuuksia.

Viime vuosituhannen lopussa ihmisiä houkuteltiin tekemään se Joutsenossa. Markkinointilause "Tee se Joutsenossa" ylitti valtakunnalliset uutiskynnykset ja herätti keskustelua. Jotain vastaavaa tarvittaisiin nytkin. Kuitenkin sillä erotuksella, että iskulauseet siirtyisivät tekoihin. Väestöennuste on vakava. Pahimmillaan täällä rajamaakunnassa kysellään, missä vanhenevien ihmisten hoitajat ja hoidon rahoittavat veronmaksajat oikein luuraavat.