Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Venäjä tulee muuttumaan, mutta vauhti tulee olemaan hidas

Ukrainan sodasta tulee keväällä jo vuosi ja edelleen soditaan. Hyvä, että Suomessa on hyviä analyytikkoja ja sotatieteilijöitä, jotka osaavasti puivat kulloistakin tilannetta. Se kysymys, joka huolettaa meitä eniten on, että mitä tulevaisuudessa, ja milloin tämä kaikki päättyy.

Lähimpänä vastausta ovat mielestäni meidän Suomemme venäläiset. He ovat olleet ainakin tiedotusvälineissä hyvin hiljaa, mutta meidän mielestäni tulisi haastatella heitä enemmän.

Oma urani Venäjällä ja Venäjän hankkeissa on ohi, mutta olen hyvin surullinen niiden puolesta, joiden uran nousukiito on nyt tai se on alkamassa. Tulevaisuus näyttää tosi synkältä.

Sunnuntaina 30. lokakuuta Maarit Tastula haastatteli Suomen kaksoiskansalaista, opettajaa ja kirjailijaa Anna Soudakovaa televisiossa. Haastateltava pääsi mielestäni hyvin lähelle totuutta siinä, mitä Venäjällä tulevaisuudessa tapahtuu. Eli muutoksia tulee olemaan vasta, kun meidän työ- ja eläkeikämme ovat ohi. Muutokset kyllä tulevat, mutta vauhti tulee olemaan hidas. Haastateltava toisti sen totuuden, johon olen itsekin törmännyt Venäjällä aina uudelleen ja uudelleen. Se on sitä, kun tietämättömyys ja varsinkin väärät tiedot synnyttävät ihmisissä suurta pelkoa. Sellaiseen pelkoon törmääminen ja sen häivyttäminen vaatii aikaa ja keskusteluja, ystävällistä mieltä ja yhteistä tekemistä.

Sota ja kulkutaudit estävät kanssakäymisen nyt.

Sirpa Minkkinen

Lappeenranta