Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Erityisen tuen saaminen on jokaisen oppilaan oikeus

Nykyisin korostetaan vahvasti sitä, miten jokaisen lapsen ja nuoren on saatava yksilöllisesti tarvitsemaansa opetusta. Opetusala on samaan aikaan muuttunut viimeisessä viidessä vuodessa todella paljon. Inkluusion edistäminen on muuttanut koulujen toimintakulttuuria ja opettajien ammattijärjestö OAJ:n teettämän kyselyn mukaan monet opettajat kokevat, ettei inkluusion resurssoinnissa ole onnistuttu riittävän hyvin. Suureksi ongelmaksi inkluusiossa muodostuu erityisen tuen järjestäminen oppilasryhmissä. Monissa luokissa on paljon tehostetun tai erityisen tuen oppilaita, mutta resursseja itse tuelle ei ole. Myöskään tehostetun ja erityisen tuen välistä eroa opetusjärjestelyissä ei ole pystytty tarpeeksi tarkasti määrittelemään. Eli suomeksi sanottuna opettajilla ei ole tarpeeksi resursseja suorittaa työtään siten, että kaikki oppilaat saavat aidosti yksilöllistä opetusta. Tästä vahvana todisteena on OAJ:n tekemä kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle siitä, että jokaisella lapsella on oikeus saada erityistä tukea riippumatta järjestämispaikasta tai opetusryhmästä. Oikeusasiamies totesi, että nykyinen laki on epämääräinen ja johtaa helposti vääriin tulkintoihin. Liian suurien ryhmäkokojen ja erityisopetuksen riittämättömyyden takia oppilaan oikeus erityisopetukseen ei monestikaan toteudu.

Samaan aikaan osaajapula on Suomessa valtava. Koronan tuoma oppimisvelka on yhä maksettavana ja samaan aikaan työtä tekevät ikäluokat pienenevät. Ikäluokkien pienenemisen takia tarvitsemme tulevaisuudessa jokaisen osaajan. Meillä ei ole maakuntana varaa menettää yhtään osaajaa sen takia, ettei hän saa tarvitsemaansa tukea opintiellään. Suomessa opetushenkilöstö on maailman parhaimpiin kuuluvaa, heillä vain ole tarpeeksi mahdollisuuksia keskittyä olennaiseen eli opettamiseen sekä opetuksen suunnitteluun. Lisäksi erityisen tuen paremman kohdentumisen kannalta on tärkeää pitää huolta koulunkäynninohjaajien riittävästä määrästä. Tästä syystä lain korjaaminen ja samalla oikeanlainen resurssointi erityisopettamiseen sekä erityisopettajien koulutuspaikkojen lisääminen on tärkeää.

Jussi Tauriainen

kaupunginvaltuutettu (sd.)

Lappeenranta