Keskiviikko on veropäivä. Jotkut nimittävät sitä kansalliseksi kateuspäiväksi, kun mediat julkaisevat nimiä paljon palkka- ja pääomatuloja ansainneista. Toki on ymmärrettävää, että tiedot kovista tuloista aiheuttavat kateutta, mutta kolikolla on tässä tapauksessa vahvasti toinen puoli. Mitä enemmän Suomessa on veronmaksajia ja mitä enemmän he maksavat veroja, sitä vakaammalla pohjalla suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus on.
Suomessa on puhuttu parin viime vuoden ajan julkisen talouden alijäämäisyydestä. Korona iski lujasti julkiseen talouteen, kun valtio joutui tukemaan koronan vuoksi asetettujen sulkujen takia vaikeuksiin joutuneita yrityksiä. Koronasta ei ole vieläkään selvitty, ja toisena iskuna tuli Venäjän Ukrainassa käynnistämä sota, jonka vaikutukset maailmantalouteen ovat massiivisia. Inflaatio heiluttelee julkista taloutta, yrityksiä ja ihmisiä. Kallistuminen tuntuu kaikkien ihmisten arjessa.
Julkisessa taloudessa menojen määrä on kasvanut eivätkä tulot kata läheskään kaikkia menoja. Pääosan tuloistaan valtio ja kunnat keräävät veroina. Suomi on ankara verottaja. Progressiivinen verotus pitää huolen siitä, että eniten palkkatuloja tienaavat maksavat myös suhteellisesti eniten veroja.
Jos joku ansaitsee palkkaa vaikkapa 200 000 euroa vuodessa, hän maksaa palkasta yli 80 000 euroa veroa. Tuolla verokertymällä maksetaan noin kahden opettajan vuosipalkka. Käteen suurta palkkaa nauttivalle jää vajaat 100 000 euroa eläke- ja työttömyysvakuutusmaksujen jälkeen. Käteen jää paljon rahaa, mutta myös yhteiskunta hyötyy korkeasta palkasta merkittävästi.
Veropäivän uutisoinnin perimmäinen motiivi ei ole tirkistellä. Veroista uutisointi antaa kasvoja yhteiskunnan palvelujen rahoitukselle. Viime vuosina on uutisoitu myös veropakolaisista, jotka ovat muuttaneet omanlaisiinsa veroparatiiseihin eläkepäivillään. Kova eläke on tavallaan siirretty suomalaisen verotuksen saavuttamattomiin.
Suomalainen yhteiskunta on antanut veroja pakeneville paljon. Veropakolaisen ja veroja Suomeen maksavan ero on moraalisesti sietämättömän suuri.