Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Perussuomalaisilla kovaa kriminaalipolitiikkaa

Perussuomalaiset julkaisi oman kriminaalipoliittisen ohjelmansa. Sen linjaukset ansaitsevat hieman syvempää tarkastelua.

Ohjelmassa todetaan, että Suomessa rikolliset pääsevät poikkeuksellisen vähällä muihin Pohjoismaihin verrattuna. Tämä saa osittain tukea faktoista: vankiluku 100 000 asukasta kohti on Suomessa 53, Ruotsissa 68, Norjassa 49, Tanskassa 68 ja Islannissa 33. Rikollisuusindeksi kansainvälisten mittareiden mukaan on Suomessa 27,6, Ruotsissa 48, Norjassa 33,7, Tanskassa 26,2 ja Islannissa 23,8 (mitä pienempi luku, sen parempi). Tämän perusteella Suomen tilanne ei näytä ihan niin huonolle kuin ohjelmassa väitetään.

Vankien olot ovat perussuomalaisten mielestä Suomessa liian mukavat. Suomessa – monien muiden sivistysmaiden tavoin – on pidetty oikeana, että rangaistuksen pääasiallinen sisältö on vapaudenmenetys. Millä tavalla vangin olot tulisi tehdä nykyistä epämukavammiksi?

Länsi-Euroopassa on yleisesti hyväksytty ajattelu, että rangaistusjärjestelmän pitäisi lisätä yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta. Mitkään tutkimukset eivät vahvista sitä, että kokonaisturvallisuus lisääntyisi rangaistuskäytäntöä yleisesti koventamalla, vaikka kostonhalua se ehkä tyydyttäisikin. Siinä olen kyllä samoilla linjoilla, että erityisen vaarallisiksi todettujen rikoksentekijöiden lukkojen takana pitämistä olisi hallitusti lisättävä.

Yhdysvaltojen, Iso-Britannian ja Australian rangaistuskäytäntö tuntuu miellyttävän perussuomalaisia. Tarkastellaanpa Yhdysvaltoja. Siellä onkin vankeja eniten maailmassa: 650–700 vankia 100 000 asukasta kohden, siis yli kymmenkertainen määrä Suomeen verrattuna. Moniin vankiloihin on vahvistunut hierarkia, jossa jengit tosiasiallisesti hallitsevat. Valitettavasti samantyyppinen kehitys on alkamassa Suomessakin, joskin järkevä vankiluku pitää sitä vielä hiukan asioissa. Lienee selvä, että Yhdysvallat ei ole ylipitkillä rangaistuksilla onnistunut patoamaan rikollisuuden kasvua, joskaan järjestelmät eivät ole täysin vertailukelpoisia – suuntaa antavasti kylläkin.

Ohjelman mukaan ulkomaalaisen, syylliseksi todetun vangin tulisi kustantaa itse tulkkaus ja asiakirjojen kääntäminen. Ehdotus on vähintäänkin mielenkiintoinen perustuslain yhdenvertaisuuden näkökulmasta.

Jos Perussuomalaisten ohjelmaa lähdettäisiin toteuttamaan, saisimme vankiluvun nousemaan arvioni mukaan nykyisestä noin 3000:sta ainakin yli 5000:n, minkä kustannusvaikutus olisi vähintään 150 M€ + usean uuden vankilan rakennuskustannukset 40 M€/kpl). Yksittäisiin rikoslajeihin voisi mielestäni hyvinkin tehdä rangaistuksen pituuksien tarkennuksia, mutta laajamittaisella rangaistuskäytännön koventamisella ei yhteiskunnan kokonaisturvallisuus lisääntyisi, haitat kylläkin. Varsinkin nykyisessä taloustilanteessa perussuomalaisten kriminaalipoliittiset haaveet jäävät kauas parodiahorisontin taakse.

Jyrki Heinonen

Lappeenranta