Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pisa tutkimuksiin ei tule liikaa tuijottaa

Pisa-tutkimustulokset olivat meille suuri kansallisen ylpeyden aihe. Suomi pärjää edelleen kansainvälisessä vertailussa, mutta taso on laskenut ja maailman kirkkain huippu on kaukana.

Pisa-tutkimusten heikkenemisestä on kerrottu paljon ja paljon etsitty syitä ja selityksiä heikkoon menestykseen. Syy tason laskuun voi olla aivan simppeli ja yksinkertainen; homma on täällä varhaisnuorten piireissä nähty.

Jos tutkimus ei mitenkään vaikuta oppilaan omaan elämään, ei minä- tai maailmankuvaan, on aivan turha nipottaa.

Jos itse olisin oppilas, ajattelisin tulevaisuudelta omaa parasta, en sitä miten hyvin pärjäisin kansainvälisissä vertailuissa. Koulussa opitaan elämää varten, tärkeää on myös sosiaalistua terveellä tavalla.

Viro pärjää meitä paremmin ja hyvä niin. Ehkä siellä opettaja on auktoriteetti, jota oppilaat sentään vielä kunnioittavat.

Jos oppimisympäristö on rauhallinen ja turvallinen, voidaan keskittyä koulussa varsinaiseen tehtävään, oppimaan myöhemmässä elämässä tarvittavia tietoja ja taitoja.

Tässä lehdessä ammattikoulun opettaja suivaantuneena taannoin valitti, että oppilaalle piti antaa sähkömiehen paperit vaikka asiaa ei ollut todistettavasti vielä opittu. Jos oppilaalta ei saa mitään vaatia, ei osata kohta edes käden taitoja.

Markus Malmi

Lappeenranta