Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Voice of Finlandin tapausta ei tule painaa villaisella

Voice of Finland poisti kilpailustaan kaksi kilpailijaa, sillä heillä oli Suomen kansalaisuuden lisäksi myös Venäjän kansalaisuus.

Perusteina tuotantoyhtiö oli lausunut toiselle seuraavaa: "Kilpailija on hyökkäyssotaa käyvän maan kansalainen ja riippumatta siitä, kuinka moitteetonta hänen käytöksensä ohjelmassa olisi, ohjelmasta käytävä keskustelu politisoituisi väistämättä, emmekä valitettavasti voi sallia tämän tapahtuvan."

Eli siis jos henkilö on periaatteessa sekä suomalainen että venäläinen, kumoaa venäläisyys oikeuden osallistua kilpailuun. Tämä on yhdenvertaisuuslain mukaista kansalaisuuteen perustuvaa syrjintää.

Sittemmin Voice of Finlandin linjaus kumottiin, ja kilpailijoita pyydettiin takaisin ohjelmaan. Sitä että oliko teko syrjintää, ei myönnetty. Ilman ulkopuolelta tulevaa painetta tuotantoyhtiö tuskin olisi päätöksen kumoamista tehnyt.

Kukaan ei tiedä, mikä lopullisen päätöksen ratkaiseva tekijä oli: aito syyllisyyden tunne ja virheen tunnistaminen omassa toiminnassa vai pelkkä peliliike, jolla minimoidaan väärän päätöksen aiheuttamat seuraukset ja mahdollinen mediahaitta?

Tämän kaltaiset tapaukset eivät todellakaan anna kaksoiskansalaisille sellaista kuvaa, että he ovat tervetulleita suomalaiseen yhteiskuntaan ja heitä kohdeltaisiin kuten muitakin. Meidän tulisi edistää yhteisöllisyyttä, ei vastakkainasettelua.

Suomessa asuu noin 35 000 kaksoiskansalaista, joilla on sekä Suomen että Venäjän kansalaisuus. Mielestäni on moraalisesti väärin rajoittaa Suomessa asuvien venäläisten oikeuksia.

Me tiedämme, ettei heillä ole mahdollisuutta valita Venäjällä päättäjiään vilpittömillä vaaleilla. Vaikka olisikin, vääristää kansalaisten ajatuksenkulkua heille syötetty propaganda, eikä heille ole annettu mahdollisuutta muodostaa omia mielipiteitään niitä tiettyyn suuntaan ohjaamatta.

Kun joku muu tekee väärin, näytetään me tekevämme oikein.

Rosa Pakkanen

Kaupunginvaltuutettu (vihr.)

Lappeenranta