Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ammattikorkeakouluihin pitää panostaa enemmän

Suomalainen koululaitos on yhteiskuntamme hyvinvoinnin perusta. Julkisina toimijoina korkeakoulujen toiminnallinen ja taloudellinen perusta on riippuvainen julkisesta taloudesta ja poliittisesta päätöksenteosta.

Ammattikorkeakoulut elävät edelleen 2010-luvun rahoitusleikkausten varjossa. Ilman sitä LAB-ammattikorkeakoulun valtion perusrahoitus olisi nyt noin 14 miljoonaa euroa suurempi.

Rahoitusleikkausten rinnalla opiskelija- ja tutkintomäärät ovat nousseet yli 20 prosenttia ja yhtä opettajaa kohden vuodessa suoritetut opintopistemäärät yli 40 prosenttia. Rahoitus on muuttunut tulosperusteiseksi.

Suomen duaalinen korkeakoululaitos on lain näkökulmasta tasa-arvoinen. Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen alemmat ja ylemmät korkeakoulututkinnot ovat samantasoisia, mutta orientaatioltaan erilaisia.

LUT-korkeakouluissa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) työnjako toteutuu siten, että LUT-yliopiston tehtävänä on tiedeperustainen tutkimus. LAB-ammattikorkeakoulussa keskitytään käytännönläheiseen kehittämis- ja innovaatiotoimintaan.

Rahoituksen osalta yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat eriarvoisessa asemassa. Suomessa ei ole ammattikorkeakoulujen TKI-toimintaa tukevia rahoitusinstrumentteja, joiden avulla erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten kasvua ja kansainvälistymistä voitaisiin tukea. TKI-toimintaa tekeviä yrityksiä tarvitaan enemmän, mikäli parlamentaarisesti hyväksytty TKI-toiminnan neljän prosentin tavoite suhteessa bruttokansantuotteeseen halutaan saavuttaa.

Me LABissa uskomme, että tulevaisuuden rakentamisen avaimet tulee pitää tiukasti omissa käsissä. Laadun ja vaikuttavuuden kasvu tapahtuu vähentämällä riippuvuutta valtion perusrahoitukseen ja sen toimintalogiikkaan.

LABin täydentävän rahoituksen kasvun lisääminen edellyttää toimintatapojen uudistamista koulutuksessa ja TKI-toiminnassa. Kovatasoisiin yhteistyöverkostoihin pääsemme mukaan kansainvälisellä osaamisella.

Perustehtävämme toimia työelämän kasvun ja kansainvälistymisen tukena ei muutu, vaikka sen edellytykset ovat muuttumassa. Muutoksen keskellä laadusta ja vaikuttavuudesta kiinni pitäminen on asia, joka edellyttää uskallusta ja luottamusta tarttua uuteen.

Muutoksen tekeminen vie aikaa, rahaa ja resursseja. Yhdessä tekemällä kaikki on mahdollista.

Turo Kilpeläinen

Rehtori

LAB-ammattikorkeakoulu