Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Avohakkuu tuhoaa Lemin Särkemäkankaan luontopolun

Etelä-Saimaa (10.10.) kertoi Lemin Särkemänkankaan luontopolun metsän olevan hakkuu-uhan alla alueelle iskeneen kirjanpainajan takia.

Kirjanpainaja on Suomen luonnon luontainen laji, jota on ollut kaikkialla metsissämme tuhansia vuosia. Laajempaa tuhoa se aiheuttaa ihmisen omien toimien takia. Ilmastonmuutos, yksilajiset tasaikäiset metsät ja avohakkuut altistavat metsät hyönteistuhoille, mutta myös muille metsätuhoille kuten tuulituhoille, lumituhoille sekä taimikoiden hirvi- ja pakkastuhoille.

Kävimme tutustumassa Särkemänkankaan metsään ja luontopolkuun. Alueella on hieno monimuotoinen Lemin kunnan omistama metsäsaareke tehometsätalouden keskellä. Metsä rajautuu avohakattuihin alueisiin.

Länsipuolella avohakkuun reunalla tuuli on kaatanut muutaman kuusen, joihin kirjanpainaja on iskenyt ja joista se on levinnyt viereisiin kuusiin. Kuolleissa kuusissa kirjanpainajaa ei enää ole.

Nyt hakkuut eivät ole mitenkään kirjanpainajan kannalta ajankohtaisia eivätkä etenkään laajalla alueella, kuten nyt on suunnitelmissa. Lahopuu rikastuttaa metsän luontoarvoja. Kevään tullen on syytä arvioida tilanne tarkkaan ja suunnitella metsää turvaavia toimenpiteitä.

Alueen metsä on monimuotoinen ja siellä on paljon kirjanpainajan vihollisia (petohyönteisiä, tikkoja, tiaisia jne). On epätodennäköistä, että tällaisessa metsässä yksi laji pääsisi karkaamaan ekosysteemin säätelystä. Luonnonsuojelualue, jossa on aina kuollutta ja kuolevaa puuta, elättää jatkuvasti myös tuholaisten vihollisia ja siksi se estää laajempien tuhojen syntyä.

Pienet kunnat ovat ulkoistaneet metsänhoitonsa suurille metsäyhtiöille ja metsänhoitoyhdistyksille, nyt hakkuusuunnitelmat on tehnyt Stora Enso.

Lemin Särkemänkankaan monimuotoinen metsäsaareke on arvokkaampi koskemattomana alueen asukkaille kuin hakattuna metsäjätin tehtaiden raaka-aineena.

Kimmo Klemola, varapuheenjohtaja

Anitta Miikkulainen, metsävastaava

Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Karjalan piiri