Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Koulutus on tie Suomen menestykseen

Suomessa viime aikoina erityisen vilkkaana käynyt talouspoliittinen keskustelu, yhdessä leikkauslistojen ja koron nostojen kanssa, on peittänyt alleen investointien merkityksen Suomen tulevaisuuden menestymisessä.

Suomi on korkean osaamisen maa, joka elää ja hengittää yhdessä monipuolisen vientiteollisuuden kanssa. Vientiteollisuuden, joka on tärkeässä osassa Suomen työllisyysastetta. Siksi onkin ollut erityisen mielenkiintoista kuulla puheen sorinaa siitä, kuinka ensi vaalikautena kaikesta on leikattava ja säästettävä. Samalla suljemme korvamme vientiteollisuuden tarpeilta.

Viimeisen hallituskauden aikana on tehty merkittäviä panostuksia koko koulutuspolun varrelle. On panostettu varhaiskasvatukseen, lisätty perusasteen resursseja, säädetty oppivelvollisuuden pidentämisestä, resursoitu ammatillista opetusta ja lisätty korkea-asteen aloituspaikkoja. Nämä investoinnit osaamiseen ovat pitkän aikavälin työllisyyspolitiikkaa, jonka avulla Suomi on jatkossakin korkean osaamisen maa.

Viime vuosien Pisa-tulosten heikkeneminen on suoraan seurausta vuosien 2011–2019 koulutusleikkauksista, jotka osuivat varhaiskasvatuksesta korkea-asteeseen. Kaikkiin koulutustasoihin. Tämän myötä esimerkiksi ammatillisen opetuksen kontaktiopetuksen määrä väheni. Ei tarvitse paljon arvailla mikä on sen vaikutus opiskelijoiden osaamiseen.

Suomen on pidettävä huolta, että jatkossa kehitys koulutuspanostuksiin on kasvava, sillä tarvitsemme työmarkkinoille osaajia. Tämä onnistuu vain riittävällä resursoinnilla, sillä perustaidot pitää oppia ennen työelämää. Koulutusasteen nousulla on myös merkittävä työllisyysvaikutus. Tätä viime aikojen talouspoliittinen keskustelu ei ole valitettavasti täysin tunnistanut.

Toivottavasti seuraava hallitus – oli se väriltään mikä tahansa – jatkaa koulutuspanostusten kasvattamista, sillä se on Suomen tie menestykseen.

Juho Hämäläinen

Opiskelija

Lappeenranta