Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Energiapuun pitää olla jatkossakin uusiutuvaa

EU:n parlamentti on päättänyt, ettei kasvavan puubiomassan energiakäyttöä lasketa tulevaisuudessa uusiutuvan energian tavoitteeseen. Päätös on järjetön.

Miten kasvava puu voi olla ei-uusiutuvaa, käsittämätöntä. Poliittisin päätöksin kaikki näköjään on mahdollista. EU:ssa musta voidaan muuttaa valkoiseksi ja valkoinen mustaksi. Fossiilinen maakaasu määriteltiin aiemmin vihreäksi energiaksi ja nyt tehdyllä päätöksellä primääripuu määriteltiin käytännössä ei uusiutuvaksi. Primääripuuta ovat kaadettu tai muulla tavoin korjattu ja siirretty raakapuu – myös rangat, oksat, juuret ja kannot. Primääripuuta eivät ole luonnon katastrofeista, tuholaisista ja taudeista kärsivät puut.

Nyt tehty päätös muuttaisi jatkossa vuosien 2017–2022 keskimääräisen energiapuun tuotannontason ylimenevän osan käytännössä uusiutumattomaksi ja jatkossa vuonna 2030 kokonaan ei-uusiutuvaksi. Tämä myös tarkoittanee jatkossa, että energiapuukin siirtyy päästökaupan piiriin ja sille käy kuten turpeelle.

Kotimaisen energiapuun kysyntä nousi huomattavasti, kun venäläisen hakkeen tuonti loppui ja turpeen tuotanto oli vähentynyt päästökaupan korkean hinnan vuoksi. Tämä nosti suomalaisen energiapuun hintaa ja se tuli myös kannattavaksi korjata metsistä. Huomattavaa on, että vaikka hinta on noussut, niin raha jää kotimaahan, se tuottaa työtä ja toimeentuloa. Hinnannousun myötä olisi mahdollista saada metsien hoitorästit pienennettyä. Nyt hoitorästit Suomen metsissä ovat 700 000 hehtaaria raivausten osalta ja 800 000 hehtaaria ensiharvennusten osalta. Hyvä energiapuun keräämisen ja tuotannon kehitys uhataan vaarantaa nyt tällaisilla parlamentin päätöksillä.

Parlamentin päätös uusituvan energian tasosta on 45 prosenttia energian koko tuotannosta maakohtaisesti. Suomella saavutettu taso on jo nyt ollut 43 prosenttia, josta puubiomassan osuus on merkittävä. Kun osaa puubiomassassa ei voida lukea enää uusituvaksi, jostain pitää löytyä korvaavia uusiutuvan energian lähteitä. Tämä aiheuttaa lisäkustannuksia. Edelläkävijää näköjään rangaistaan. Onneksi ei sentään vielä kielletty puun polttoa.

Suomen on pidettävä puolensa ja tehtävä kaikkensa jatkoneuvotteluissa komission, neuvoston ja jäsenmaiden neuvoston välillä, jotta päätös kumotaan tai muutetaan järkevämmäksi.

Jari Karhu

kaupunginvaltuutettu (kesk.)

Lappeenranta