Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Aidan rakentaminen itärajalle voi tulla tarpeeseen – Raja-aidat näkyisivät Imatran ja Nuijamaan rajanylityspaikkojen läheisyydessä

Rajavartiolaitoksen komentaja Pasi Kostamovaara otti alkuviikosta vahvasti kantaa raja-aitojen rakentamiseksi itärajalle. Keskustelu on saanut uutta puhtia sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta. Ilmoituksen jälkeen monet venäläismiehet ovat poistuneet maasta, koska he eivät halua osallistua Ukrainaa vastaan käytävään sotaan.

Uhkana on, että Suomeen pyritään maastorajoilta laittomasti sen jälkeen, kun Suomi mahdollisesti sulkee rajansa venäläisiltä. Venäjä voi myös käyttää maastorajaa hyväkseen omissa Suomea vastaan kohdistetuissa operaatioissaan samaan tapaan kuin Puolan ja Liettuan rajoilla.

Mikäli raja-aitoja rakennetaan, niitä ilmestyy varmuudella Kaakkois-Suomen rajavartioston valvomalle alueelle. Kaakon rajanylityspaikkojen läheisyyteen pääsee helposti autolla ja siitä jalkapatikalla maastorajalle.

Siksi on helppo kuvitella, että esimerkiksi Imatran ja Nuijamaan rajanylityspaikkojen läheisyys on potentiaalista seutua maahan laittomasti pyrkiville. Raja-aita toisi oman lisänsä kokonaisturvallisuuteen ja antaisi lisäaikaa valvonnalle akuuteissa tilanteissa.

Kostamovaara otti erikseen esille rajan pinnan asukkaat, jotka havainnoivat jatkuvasti tapahtumista maastorajalla. Heidän silmiään tarvitaan myös kenties enemmän kuin ennen. Samoin Venäjän rajavartiopalvelun rooli korostuu jatkossa. Venäjän rajaviranomaisten heikosta motivaatiosta ei ole kuulunut mitään ja yhteistyö rajavaltuutettujen kesken on säilynyt ennallaan. Jos motivaatio heikkenee, se näkyy nopeasti Suomen puolella.

Kun rajavartiosto vastuullisena turvallisuusviranomaisena esittää raja-aidan rakentamista komentajansa suulla, siihen on suhtauduttava vakavuudella. Sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan asia on hallituksen pöydällä, vaikka päätökset puuttuvatkin. Kyse on satojen miljoonien eurojen investoinnista.

Keskustelu raja-aidan rakentamisesta on mielenkiintoinen ajankuva ja kertoo muutosten nopeasta vauhdista. Muutokset näkyvät konkreettisesti rajamaakunnissa. Vielä viime vuonna investointi Parikkalan rajanylityspaikan kansainvälistämiseen oli yksi Etelä-Karjalan kärkihankkeista. Sitä ennenkin rajalle on investoitu parin viime vuosikymmenen aikana satoja miljoonia euroja rajaturvallisuuden lisäksi liikenteen sujuvoittamiseksi. Nyt pohdimme syystäkin keinoja estää venäläisten maahantuloa.