Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kattavien palveluiden sairaala säilytettävä

Hyvinvointialueet starttaavat vihdoin vuodenvaihteessa. Toripuheista huolimatta uudistus on välttämätön, sillä vanhenevan väestön hoito oli tuomassa kestämättömän hintalapun työikäisille veronmaksajille valtaosassa Suomea. Ja tiukkaa tekee silti.

Etelä-Karjala voidaan laskea tällaiseksi harmaantuvaksi maakunnaksi: Parikkalassa yli 65 v. osuus verrattuna työikäisiin on yksi Suomen suurimmista.

Uudistuksessa on tärkeä ymmärtää, että valtiosta tulee vuodenvaihteessa myös hyvinvointialueiden nimellinen laskujen maksaja. Tällöin ministeriön budjettikuri tulee ohjaamaan tiukalla kädellä hyvinvointialueiden tulevaisuutta. Voidaankin sanoa, että osa päätösvallasta siirtyy rahasäkin mukana valtionkonttorille, kun neuvotteluissa määritetään suuntaviivat tulevaisuuden investoinneille.

Etelä-Karjalalle elintärkeä investointi on kattavan, ns. laajan, päivystyksen sairaalan säilytys alueellamme. Tällainen sairaala tarjoaa laajat hoitomahdollisuudet asukkaille, toimii osaavan työvoiman vetovoimatekijänä ja etenkin sen puuttuminen vaikuttaa erittäin negatiivisesti henkilökunnan saatavuuteen.

Äskettäin hyvinvointialueelle esitelty investointisuunnitelma heittää jo varjon riittävän sairaalainvestoinnin ylle. Muut lähisairaalat ovat jo uudistuksia tehneet. Uhkana on jäädä sivustakatsojaksi.

Päivystävän sairaalan puuttuminen heikentäisi koko maakunnan elinvoimaisuutta ja asukkaiden turvallisuutta. Tilanne rahoituksen suhteen toivottavasti elää, jolloin katseen pitää olla tiiviisti keskussairaalamme elinvoiman tukemisessa.

Jatkossa samoilla resursseilla tuottavuuden pitää lisääntyä. Laajaan päivystykseen vahvasti liittyvät toiminnot ovat sairaalan taloudellisesti hyvin tuottava osa, ilman sitä taloudellisen tuloksen teko tulee olemaan vaikeaa.

Tarvitsemme nyt rautaista neuvottelukykyä, johtamista ja edunvalvontaa ministeriön suuntaan sekä parhaan mahdollisen tiimin hyvinvointialuejohtajallemme.

Menetimme henkisesti tärkeän Fazerin ja lääkintähelikopterin. Sairaalaamme emme voi menettää.

Pyry Mattila

lääkäri

aluevaltuutettu (kok.)

Juha Kemppinen

psykiatri

aluevaltuutettu, aluehallituksen jäsen (kok.)

Seppo Mustola

anestesialääkäri

aluevaltuutettu (kok.)

Markku Hupli

fysiatrian erikoislääkäri

aluevaltuutettu (kok.)