Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Yksityistieavustusten tukiprosentteja nostettava

Tieverkkomme tärkeä hiussuonisto ovat yksityistiet. Niillä on paljon merkitystä alueiden asukkaille, maanviljelijöille, puuhuollolle, mökkiläisille, yrityksille ja muille tienkäyttäjille.

Yksityisteiden tiekunnilla on ollut ongelmia avustusten käyttämisessä, koska avustusprosentit ovat olleet matalat. Nyt niitä ollaan korottamassa. Avustuksista säädetään valtioneuvoston asetuksella. Uusi asetusluonnos on lähtenyt lausunnoille, lausuntoaika päättyy 19.10.2022.

Tällä hallituskaudella yksityistieavustukset ovat olleet korkeimmillaan 30 miljoonaa euroa vuodessa, ensi vuonna summa on 23 miljoonaa euroa. Parlamentaarinen Liikenne12 -työryhmä linjasi, että valtio nostaa vuotuisen määrärahatason vähintään 25 miljoonaan euroon vuositasolla vuoteen 2032 asti. Ryhmä myös linjasi, että yksityistieavustusten avustusprosenttia nostetaan samalla.

Lausunnoille lähti ehdotus, jossa tavanomaisissa teiden parantamiskohteissa enimmäisprosentti nousee 50 prosentista 70 prosenttiin, merkittävimmissä siltakohteissa 75 prosentista 85 prosenttiin, luonnonolosuhteiden aiheuttamissa yllättävissä korjauskohteissa 75 prosentista 85 prosenttiin, lauttapaikoissa ja vuosittain purettava silloissa 80 prosentista 85 prosenttiin sekä talviteissä 65 prosentista 70 prosenttiin.

Asetusluonnoksen mukaan eri tukiprosentteja myös yhdenmukaistetaan. Asetusluonnoksessa esitetyt muutokset nykytilaan ovat erittäin tärkeitä ja kannatettavia. Avustusprosenttien noston kautta saadaan kalliita ja vaikeita yksityisteiden korjausvelkahankkeita nykyistä paremmin liikkeelle.

Toivottavasti hyvä, uusi asetus saadaan voimaan ensi vuoden alusta.

Ari Torniainen

kansanedustaja (kesk.)

eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtaja

Lappeenranta