Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Rikkaat saavat paljon tulonsiirtoja

Suomessa on sekä rikkaita että köyhiä koskeva kansanterveysjärjestelmä. Ainakin 1980-luvulta lähtien terveyserojen kasvu on ollut kiinteässä yhteydessä tuloerojen kasvuun. Hyvätuloinen elää Suomessa pienituloista pidempään ja korkeasti koulutettu kokee itsensä terveemmäksi kuin matalasti koulutettu.

Myös rikkaat käyttävät yhteiskunnan palveluja, tälle löytyy riittävä rahoitus. Ja usein on niin, omalla kohdalla ja muilla, että ensin käydään yksityisellä lääkärillä, mutta jos joutuu jatkotutkimuksiin tai leikkauksiin mennään kunnalliselle, missä on vaadittavat laitteet.

Mitä ennaltaehkäiseviin terveyspalveluihin tulee, ovat parhaiten asiat työssäkäyvien ja korkeasti koulutettujen taholla, he osaavat myös parhaiten palveluja käyttää. Kolmiportaisessa terveydenhoitomallissa ylimmälle askelmalle pääsevät varakkaat yksityisine terveysvakuutuksineen ja seuraavalla portaalla on työterveyshuollon piiriin kuuluvat, lukuun ottamatta pätkätyöläiset ja mikroyrittäjät.

Pitää muistaa, että yksityisiin terveyspalveluihin nimitetään myös sellaista toimintaa, jossa merkittävä osa kuluista korvataan julkisista varoista. Kela korvaa osan kustannuksista, jotka aiheutuvat käynnistä yksityisessä terveydenhuollossa.

Mitä etujen suuruuksiin tulee, ei ole kahta sanaa siitä kuka niitä eniten loppupeleissä saa. Kevyttä työtä tekevän henkilön työura jatkuu pidempään, he elävät yleensä myös pidempään ja ovat pitempään etuja nauttimassa, jos vertaa vaikka hitsaajaan, joka työskentelee metallipölyssä ja hitsikäryissä.

Kaikki suomalaiset saavat elämänsä aikana useita tulonsiirtoja, mutta omituisesti oikeistopiirien keskustelussa tulosiirtoja saavat leimataan pitkäaikaistyöttömiin tai alemman portaan väkeen.

Sosiaalietuudet ovat sidoksissa myös kuukausiansioihin. Eli mitä suurempi on palkka, sitä suurempi on myös mahdollinen ansiosidonnainen. Nyt joku hyvätuloinen sanoo, että he maksavat myös enemmän veroja – se on totta, mutta kun katsotaan asiaa keskiarvona, on tilanne toinen.

Nämä paljon kauemmin ja isompia etuja saavat haukkuvat vähäosaista passivoivasta elämästä, vaikka kyse on heillä toimeentulosta tai muusta vastaavasta. Kaikki saavat tulonsiirtoja, joten myös säästöjä etsivän kontrollimekanismin tulee koskea kaikkia.

Suurituloisimmista löytyy tulonsiirtojen nettosaajia ja pienituloisimmista nettomaksajia. Kun miettii miten rahavirrat liikkuvat, ei löydy perustetta moraalipuheelle passivoivasta perusturvan vaikutuksesta. Huomattavasti suurempia summia ja huomattavasti kevyemmällä kontrollilla jaetaan verovaroista työväenluokkaa paremmin ansaitseville.

Markus Malmi

Lappeenranta