Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Mihin Kutilan kanavaa oikein tarvitaan?

Lappeenrannan Energia ilmoitti viime heinäkuussa, että Lappeenrannassa juodaan maailman puhtainta vettä. Muodostaako Kutilan kanavan avaaminen uhan nykytilalle?

Kukapa muu voisi tähän hädässäni vastata kuin Saimaan Vesien suojeluyhdistys. Heillä on varmaankin tarkkaa tietoa siitä, kuinka monta sataatuhatta (100 000) kuutiometriä on Maaveden vesimäärä. Varmaankin on myös tiedossa, kuinka paljon pohjassa on sinne vuosikymmenien ajalta kertynyt maa- ,metsä- ja karjatalouden saasteita.

Kuinka paljon suurempi on Maaveden kiintoaineen määrä verrattuna Suur-Saimaan veteen, ja kuinka suuri on veden virtaamisnopeus uudessa kanavassa? Mitä sanotte Maaveden tämänhetkisestä väristä? Kauanko kestää kunnes se on Suur-Saimaan tasolla.

Kanavahankkeen projektipäällikkö Jukka Hasu lausui (ES 3.7.22), että kanavahankkeesta saa olla mitä mieltä tahansa, kunhan mielipiteet perustuvat faktoihin. Kas kun oikeata tietoa ei ole jaettu vapaaehtoisesti.

Mihin kanavaa tarvitaan? Sillä ei edistetä vientiteollisuuden tarpeita. Jäät sulavat 10.5. mennessä, ja Saimaalla on todella kylmää kesäkuun alkuun saakka. Koulut alkavat jo elokuussa, jolloin perheitten veneily vähenee oleellisesti. Mihin muuhun sitä tarvitaan?

Pitäisi olla täysin selvää, että Maaveden saasteet ajautuvat hiljalleen Sunisenselälle, josta lappeenrantalaiset saavat juomavetensä. Kiitos Kivisalmen uuden pumppaamon veden laatu on parantunut oleellisesti. Millainen on kaupungin vaihtoehto, jos vesien annetaan pilaantua? Kuinka suuret ovat Kutilan kanavan vuotuiset ylläpitokustannukset?

Niille henkilöille, jotka jääräpäisesti kuvittelevat, että virtaava vesi veisi Pien-Saimaalta saasteet Vuoksen kautta Laatokkaan suosittelen tutustumista vesistön syvyyteen.

Eipähän tarvitse rantasaunan omistajien kutsua enää vieraita mökille saunomaan umpiruskealla vedellä.

Tauno Tukiainen

Lappeenranta