Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lappeenrannan metsien luontoarvoja ei voi säilyttää korjaamalla hakkuiden jälkeen risut polulta

Lappeenrannan kaupungin hakkuut Kivisalmen Hopeavuoren metsässä ovat taas kerran nostaneet laajaan keskusteluun kaupungin metsien käsittelytavat.

Asukkaat, jotka aktiivisesti liikkuvat, nauttivat ja saavat henkistä ja fyysistä hyvinvointia monimuotoista elämää ylläpitävissä metsissä, ovat toistuvasti kokeneet tulleensa jyrätyksi kun oma metsä on runneltu. Kaupunki on luvannut säilyttää metsien luonto- ja virkistysarvot, mutta käytännössä valinnut lähes aina talousmetsätoimet metsien sijainnista ja käytöstä riippumatta.

Metsien virkistys- ja luontoarvoja ei voi säilyttää muutamalla riistatiheiköllä tai korjaamalla risut poluilta, kun metsä muuten runnellaan maapohjaa myöten. Eihän kaupungin asukkaiden muitakaan liikunta- ja oleskelualueita hoideta niin, että ne kenties ovat taas kunnossa vasta vuosikymmenien päästä!

Kaupungin metsien tärkeimpänä tavoitteena pitää olla siellä eri tavoin liikkuvien asukkaiden sekä metsän elämän ja luonnon äänien maksimointi – ei metsistä saatavien puutulojen määrä.

Me lukemattomat asukkaat, jotka nautimme lähiympäristöstämme sen luonnonmukaista kehitystä ja vaihtelua seuraten, emme ota yhteyttä jokaisesta kaupungin metsäkuviosta, jonka haluamme säilyvän. Olemme vain turhautuneena ja surullisena kukin vuorollamme joutuneet toteamaan, että oma lähimetsämme on tuhottu lopun elinikämme ajaksi, ja pelkäämme, mikä metsä on seuraavaksi vuorossa.

Keräämme nyt luonnossa liikkuvien nimiä adressiin, joka tuo esiin yhteisesti luonnosta nauttivien kaupunkilaisten ja taajamametsissä kulkevien ääntä. Se löytyy adressit.com sivustolta nimellä ”Kannanotto Lappeenrannan kaupungin lähimetsien luonto- ja virkistysarvojen pelastamiseksi”.

Lopetetaan talousmetsätoimenpiteet kaupunkimetsissä. Tämä olisi Lappeenrannan Greenreality-periaatteiden mukaista ekologista ajattelua, vastuullinen valinta ja ennen kaikkea teko kestävän huomisen puolesta. Mallia hyvään metsien ylläpitoon löytyy maamme suosituimmilta virkistysalueilta – kansallispuistoista.

Anne Pulliainen

Anni Paarma

Laura Tarpila

Lappeenranta