Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Konnunsuolle suunniteltu aurinkovoimala on hieno asia, ja siksi sen puolesta pitää tehdä lujasti töitä

Lappeenrannan seudulla hieraistiin torstaina aamulla silmiä. Suomalainen, aurinkovoiman kehittämiseen erikoistunut yhtiö Forus kertoi suunnitelmista rakentaa Konnunsuolle massiivinen aurinkovoimala. Voimala tuottaisi energiaa 150 000 kerrostalokaksion tarpeisiin. Rakennelma peittäisi 250 hehtaarin suuruisen alueen. Aurinkopaneelien valtavasta määrästä kertoo se, että alueelle mahtuisi 357 jalkapallokenttää.

Suomeen suunnitellaan nyt kovalla vauhdilla uusia aurinko- ja tuulivoimaloita. Tutkatekniikkaan liittyvien rajoitusten takia valtakunnan rajan läheisyyteen voi rakentaa kitsaasti tuulivoimaloita. Siksi aurinkoenergia on Lappeenrannan seudulle suuri mahdollisuus. Tällä hetkellä Suomen suurin aurinkovoimala on Nurmossa, mutta Konnunsuon tuotanto olisi yli 80-kertainen Nurmoon verrattuna.

Lappeenrannan kaupungin ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen luonnehtii Konnunsuon voimalaa lähes lottovoitoksi. Kun Lappeenrantaan tällaista kaavaillaan, voi huoletta tuuletella.

Kun aurinkovoimalaa sijoitetaan vanhalle turvetuotantoalueelle, on hankkeessa paljon symboliikkaa. Ilmastoa rasittava turve vaihtuu hiilineutraaliin aurinkoenergiaan.

Oman ulottuvuutensa voimalan sijaintiin tuo se, että etäisyys valtakunnanrajaan on vain reilu kymmenen kilometriä. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on yksi syy, miksi aurinkovoimaloita suunnitellaan nyt kovalla vauhdilla. Venäjältä ei enää haluta tuoda energiaa.

Sijainti ja historia antaisivat mahdollisuuden luoda alueesta myös nähtävyys, joka kertoisi energiamuotojen kehityskaaresta maailmanpolitiikan myllerryksessä.

Varmaa voimalan rakentaminen Konnunsuolle ei vielä ole. Alue pitää ensin kaavoittaa. Yhtenä ongelmana on Fingridin verkon kapasiteetti, jota pitäisi lisätä, jotta sähkö saadaan Konnunsuolta valtakunnan verkkoon. Tämän luulisi olevan pieni murhe, kun Suomessa pyritään energiaomavaraisuuteen.

Voimalan rakentaminen on niin tärkeä asia, että sen eteen pitää nyt paiskia kunnolla töitä. Lappeenranta on kahdesti valittu Suomen ilmastopääkaupungiksi. Minne muuallekaan sopisi voimala, joka peittää alleen turpeisen menneisyyden?