Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Vanhusten palveluja vai palveluja myös ikäihmisille?

Eksoten vanhusten palvelujen historiassa on vaiettuja alueita. Hyvinvointialueen käynnistymisen myötä niistä kannattaa ottaa oppia.

Eroavatko eri ikäryhmien tarpeet niin paljon toisistaan, ettei samoja palveluja voida ainakin osittain yhdistää suuremmiksi kokonaisuuksiksi poikkiorganisatorisesti ja että mitään ei tarvitse purkaa. On näyttöä, että yhteisiä, sisältöihin perustuvia ja ikärajat ylittäviä palveluja on mahdollista ja kannattavaa rakentaa.

Yksi esimerkki on 2014 perustettu mielenterveys- ja päihdepalvelujen liikkuvan työn yksikkö, jossa yhdistettiin pitkäaikaissairaiden mielenterveysasiakkaiden, päihdekuntoutujien ja psykogeriatristen asiakkaiden tarpeisiin perustuvat kotiin vietävät palvelut.

Psykiatrinen sairaanhoitaja saattoi myös mitata verensokereita ja hoitaa säärihaavoja. Hän teki tarvittavan, ja kaikkien tarvitsevien kotona käytiin. Ikä oli vain yksi muuttuja muiden joukossa.

Kokonaisuus pystyi tuottamaan monipuolisia palveluja, kun erilaisia valmiuksia osaava henkilöstö toimi yhteen. Palvelujen räätälöinti sekä hoitajien osaaminen ja kokemukset kohtasivat toisensa ilman kahlitsevia hallinnollisia rajoja.

Toinen esimerkki. Käynnistimme yhdessä geriatrien ja Armilan henkilöstön kanssa psykogeriatrisen yhteistyöpoliklinikan. Sinne sai kuka tahansa työntekijä tuoda haasteellisen asiakastapauksen monialaisen työryhmän pohdittavaksi. Ratkaisut perustuivat erilaisten osaamisten, näkemyksien sekä yksiköiden voimien yhdistämiseen. Omaisten huomioiminen ja tukeminen sekä uudenlaiset kotiin viedyt palvelut olivat erityisiä painopisteitä.

Tuloksina oli psykogeriatristen jonojen poistuminen ja osastohoitojen väheneminen 70 prosenttia. Armilan ikäihmisten hoitoaikoja saatiin lyhennettyä ja byrokratiaa minimoitua. Huomionarvoista oli, että viralliset vanhusten palvelut ei ollut mukana.

Asumisen haasteet, talous, elämänhallinta, sosiaaliset valmiudet, ihmissuhdeongelmat, perhesuhteet ja monet muut teemat eivät katso ikää. Ratkaisut voivat olla hyvin samankaltaisia ja samojen toimijoiden tuottamia.

Voitaisiinko tällaista laajentaa ja kehittää? Sisällöille rakentuvia toimintoja, joissa olisi ikäihmisille sopivat sovellukset? Ei hallinnollisesti eristettyä, omia rajojaan varjelevaa toimintaa. Yhdessä yhteisiä asioita, jolloin kaikki voittavat.

Timo Salmisaari

psykiatrian erikoislääkäri, aluevaltuutettu (kesk.)

Ruokolahti