Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Osaamisella epävarmuuden yli

Globaalit kriisit pakottavat meidät miettimään elämän perusasioita, hyvinvointiamme. Suomi on etuoikeutetussa asemassa, koska meillä on työkaluja vaikuttaa tulevaisuuteemme paikallisella, alueellisella, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.

Nykyisen hallituksen viimeisen budjettiriihen yhteydessä kävi varsin hyvin ilmi, että Suomi ei voi tehdä päätöksiään irrallaan muusta maailmasta. Valtion asettamat tavoitteet, kouluttaa puolet ikäluokasta korkeakouluissa ja saavuttaa TKI-investointien neljän prosentin osuus bruttokansantuotteesta, ovat oikeita.

Kansainvälistä liiketoimintaa ja kasvua tekevät yritykset ovat hyvinvointimme perusta. Julkista ja yksityistä sektoria vaivaa pula osaavasta työvoimasta, jonka ratkaisemisessa korkeakouluilla on oma roolinsa. Globaalissa kilpailussa pärjääminen edellyttää kansainvälisten osaajien määrän ja kansainvälisen osaamisen tason aktiivista kasvattamista. Alueen strategisiin vahvuuksiin kohdistuvia koulutustuotteita täytyy kehittää globaalisti kilpailukykyisiksi ja vetovoimaisiksi.

Vetovoima tarkoittaa sitä, että pystymme tarjoamaan opiskelijoille työuran mittaisen osaamispohjan turvallisessa ja eteenpäin katsovassa ympäristössä. Kansainvälisten opiskelijoiden tulee nähdä lisäarvo niin selkeänä, että he ovat valmiita maksamaan opinnoistaan. Yrityksillä tulee olla kykyä tarjota harjoittelupaikkoja sekä kurssi- ja opinnäytetöitä. Käytännössä rekrytoimme kampuspaikkakunnillemme lisää osaavaa työvoimaa ja asukkaita.

Koulutuksen lisäksi PK-sektorin kasvuun ja kansainvälistymiseen tähtäävän tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan määrää ja laatua pitää kasvattaa. Ilman hyvinvoivaa PK-sektoria emme saa kasvatettua uusia suuryrityksiä.

Osaamistason nostoon sekä TKI-toiminnan laatuun ja vaikuttavuuteen liittyvien tavoitteiden tulee pysyä myös tulevien hallitusten ohjelmissa. Ilman riittävää rahoitusta tavoitteisiin ei päästä. Epävarmoina aikoina tarvitsemme rohkeita päättäjiä ja päätöksiä. Yhdessä tekemisen voimaa kannattaa hyödyntää erityisesti nyt.

Turo Kilpeläinen

rehtori

LAB-ammattikorkeakoulu