Siitä on 16 vuotta. Aloitin Etelä-Saimaan päätoimittajana lokakuussa 2006, ja paluumuutin Mikkelistä Lappeenrantaan. Päätoimittajuus Länsi-Savossa päättyi, kun kotiseudun lehti kutsui.
Etelä-Saimaan julkaisemassa haastattelussa 16 vuotta sitten mietiskelin lehden tehtävää tavalla, jonka allekirjoitan edelleen. ”Hyvä lehti on kuin ystävä, luotettava ja uskollinen, mutta myös yllättävä. Yllättävyys pitää suhdetta tuoreena.”
Internetiä en pitänyt mörkönä 16 vuotta sitten. Luonnehdin sitä hyväksi välineeksi niille, joilla painettu lehti on vieras. Käsitykseni ei ole tässäkään muuttunut. Viime vuodet ovat kuitenkin vahvistaneet sen, että toimitukset ovat oppineet digitaalisuuden ansiosta valtavasti lukijoista. Se on ollut käänteentekevä asia myös omalla urallani.
Nyt olen palannut Etelä-Saimaan päätoimittajaksi.
Vähän lattelta se kuulostaa, mutta monet asiat ovat muuttuneet. Digitaaliset alustat ovat tänä päivänä keskeisiä sisältöalustoja. Etelä-Saimaan kokonaislevikki kasvoi vuosina 2020 ja 2021. Tähän Suomessa on pystynyt Etelä-Saimaan kokoisista tai sitä suuremmista lehdistä vain Helsingin Sanomat.
Levikin kasvu on syntynyt sillä, että jo puolet Etelä-Saimaan sisältöjen lukemisesta tapahtuu verkossa ja mobiililaitteilla. Tilaajista kolmasosa tilaa digitaalisen tuotteen. Kasvu on ollut kovaa, ja se on syntynyt sitkeällä ja kunnianhimoisella työllä.
Kaakon Viestinnän sisältöjohtajan roolissa olen seurannut ja toki myös pyrkinyt tukemaan tätä kehitystä tiiviisti. Yhteistyö Etelä-Saimaan päätoimittajuuden jättäneen ja aikakauslehtitöihin lähteneen Eeva Sederholmin kanssa on ollut tiivistä. Hän teki hienon työn yhdessä toimituksen ja muiden lehdentekijöiden kanssa levikkikehityksen kääntämisessä.
Tällä tiellä on hyvä jatkaa. Toki yritämme koko ajan kehittää sisältöjä niin, että ne vastaavat lukijoiden huutoon. Se vaatii nöyryyttä, kunnianhimoa ja näkemyksellisyyttä.
Nöyryys tarkoittaa sitä, että teemme sisältöjä lukijoille. Ilman heitä emme ole mitään. Digitaalisen lukemisen ansiosta näemme tarkkaan, mitkäs sisällöt kiinnostavat. Kunnianhimo tarkoittaa sitä, että tavoitteemme on olla korvaamaton alueen ihmisten kannalta. Laadun mittarina toimivat tässä lahjomattomasti lehden lukijat. Näkemyksellisyys tarkoittaa sitä, että tunnistamme maailman muuttumisen. Varaudumme uuteen, emmekä hirttäydy vanhaan.
Esitin jokunen aika sitten itselleni klassisen kysymyksen, kun paluu päätoimittajaksi varmistui: miltä tuntuu?
Tuntuu niin hyvältä, että se oikeasti tuntuu. Vaikka uralle on osunut päätoimittajan tehtäviä kuudessa eri mediassa, palaan nyt kasvattajalehteen, josta toimittajaurani aikanaan lähti.
Olin ylpeä kantaessani papereista pullottavia mappeja Etelä-Saimaan päätoimittajan messevään kulmahuoneeseen 16 vuotta sitten.
Ylpeä olen nytkin, kun asetan paljon uran varrelta tietoa tallentaneen kannettavan tietokoneen avokonttorin pöydälle toimituksen keskellä. Näen ympärillä motivoituneita ja osaavia ihmisiä, jotka haluavat tehdä hyvää sisältöä. Sisältöä, joka tekee maailmasta entistä paremman Lappeenrannan ja Imatran seuduilla.
Siitähän tässä työssä lopulta on kysymys – halusta tehdä tästä rakkaasta seudusta entistä parempi.