Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lisää huolellisuutta valtion talouden pitoon

Olemme eläneet poikkeuksellisia aikoja viimeiset kaksi vuotta. On ollut korona-, Ukrainan sota ym. kriisejä.

Valtio on joutunut lisäämään lainakantaansa yli 25 prosentin tasolta 105 tasolle 135 miljardia kahdessa vuodessa. Lainakoroissa 1 prosentin lisäys merkitsee valtiolle 1,35 miljardin menolisäystä.

Näyttää siltä, että lainapäätöksiä on jouduttu tekemään kiireellä, jossa on riski että, jotkut päätökset tulevat osoittautumaan huonoiksi.

Se mitä tasoa Suomi kykenee velkaa kantamaan ja hoitamaan, ei ole kenelläkään tiedossa, varsinkaan nykyisessä epävarmassa taloustilanteessa.

Valtion rahaa on jaettu runsaskätisesti lähes kaikille, jotka ovat sitä pyytäneet.

Kunnat ovat saaneet kuulemani mukaan 3 miljardia. Näyttäisi siltä, että monien kuntien ei ole tarvinnut jatkaa taloutensa tervehdyttämistä. Yritykset ovat saaneet tukia, jotta ovat voineet jatkaa toimintaansa. Lisäksi valtion puoleksi omistama sähköyhtiö on äskettäin saanut 8 miljardia valtion takauksia. Siitä ei ole tietoa, onko toinen puolikas yhtiön osakkaista luovuttanut yhtiölle takuita.

Se huolettaa, koska laina realisoituu aina johonkin myös valtioilla. Huolestuttavaa on myös se, että julkisuudessa esitetään, että valtion velkaa ei tarvitse maksaa takaisin.

Suomen valtion talouden hoito vaatii tarkempaa suunnittelua ja parempia päätöksiä jatkossa.

Kauko Määttä

Imatra