Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Saimaan matkailun hetki on nyt

Saimaa on nousemassa Lapin kaltaiseksi matkailun alueeksi. Meidän Saimaan rantojen asukkaiden ja yritysten hetki iskeä on nyt, kun maailman matkailun ihmis- ja rahavirrat jaetaan uusiksi koronan jälkeen.

Matkailu Saimaan seudulla on ja tulee olemaan aiempaakin kovempaa elinkeinopolitiikkaa myös ilmastonmuutoksen vuoksi. Keski-Euroopan joet kuivuvat ja jäätiköt sulavat jo nyt. Perinteiset talvimatkailun paikat ovat siellä sulia. Kesänvietto on paahteessa usein tukalaa.

Saimaan ympärillä voimme tarjota vielä puhdasta luontoa, oikeita kesiä ja lumisia talvia.

Matkailu on jo nyt suuri toimiala Saimaan ympäristössä ja työllistää meitä asukkaita merkittävästi enemmän kuin esimerkiksi kaivostoiminta voi ikinä työllistää. Mahdollisuuksia matkailussa on nykyistä suuremmalle elinvoiman kehittymiselle ja suuremmalle määrälle työpakkoja. Meidän täytyy vain kääriä hihat ja tarttua toimeen.

Valitettavasti esimerkiksi kaivoslakia on valmisteltu koko hallituskauden pitkälti kaivosyhtiöiden näkökulmasta. Ympäristön, muiden yritysten tai edes meidän Saimaan rantojen asukkaiden etu ei ole painanut työ- ja elinkeinoministeriössä.

Me kaikki tarvitsemme tietysti myös parempia kaivoksia. Tarvitsemme niitä alueille, joissa niistä on mahdollisimman vähän haittaa.

Matkailua kehitettäessä maakuntarajat ovat valitettavasti tulleet liian usein vastaan. Matkailu Venäjältä loppuu pian täysin sen aloittaman julman hyökkäyssodan takia.

Tarvitsemme maakuntien rajat ylittävää yhteistyötä Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan välille, jotta voimme hyödyntää uudet matkailijavirrat.

Saimaa tarvitsee kaivosten sijaan maakuntien yhteistyötä, suojelua ja matkailua.

Hanna Holopainen

kansanedustaja, vihreiden varapuheenjohtaja

Lappeenranta