Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Roolijako selkeäksi ja ammattitaito kunniaan

Kunnallishallinnon keskeinen periaate on se, että kunnan palkkaamat virkamiehet (asiantuntijat) valmistelevat ja esittelevät virkavastuulla demokraattisesti valituille luottamushenkilöille (maalikoille) kunnan päätettävät asiat ja ratkaisuvaihtoehdot eri ongelmiin. Tätä kutsutaan demokratiaksi.

Virkavastuu taas edellyttää sitä, että asioiden valmistelu ja esittely on mahdollisimman asiantuntevaa ja ehdottoman puolueetonta. Näin asiantuntemus ja ”kansan tahto” kohtaavat rakentavalla ja tuloksellisella tavalla.

Nyt näyttää siltä, että Lappeenrannan on vallannut ns. Turun tauti. Sille on leimallista, että luottamushenkilöt osallistuvat enemmän tai vähemmän salaisesti eri asioiden valmisteluun. Tällöin valmistelu ei enää voi olla puolueetonta ja asiantuntijuus kärsii.

Tämän kelvottoman tilanteen tuntuvat nöyrät virkamiehet valitettavasti sallivan.

Tässä kaupungissa on viimeisen noin 10 vuoden aikana tehty lukuisia suunnitteluvirheitä – osa lähes korjaamattomia. Tähän on syynä sekava hallinto ja kelvoton asioiden valmistelu sekä se, että kunnollista ja asiantuntevaa kaupunkisuunnittelua ei täällä ymmärretä arvostaa.

Nyt on korkea aika panna kaupunki järjestykseen – roolijako selkeäksi ja mahdollisimman pätevät kaupunkisuunnittelijat etsimään oikeita ratkaisuja.

Klaus Pelkonen

Lappeenranta