Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kauppakeskus on hyvä paikka kirjastolle

Väistökirjasto on enemmän kuin osiensa summa. Kirjasto kauppakeskuksessa tuo alueelle enemmän elämää sekä ympärivuotista toimintaa. Se vetää puoleensa kaikkia Lappeenrannassa liikkuvia ihmisiä.

Onpa ollut hyvä idea keskustakirjaston paikaksi, paras sijaintipaikka ja ihmisliikennevirtojen solmukohdassa. Myös sisänäkymä kirjastossa on mainio.

Kirjastot eivät ole enää pitkään aikaan olleet vain kirjavarastoja vaan enemmänkin olohuoneita. Kirjasto tarjoaa monelle yhteiskunnan lohkolle paljon, jopa ukrainalaisten kotouttamista voidaan edistää yhteisessä oleskelutilassa. Tässä huomaa, miten suuret erot ovat pienestä kiinni, ei se varsinainen kirjasto kaukana ole.

Kirjastojen tiloihin kokoonnutaan tekemään läksyjä, pitämään sadetta, lukemaan lehtiä ja tapaamaan ihmisiä. Viime vuosina korona-aikaan kirjastojen ovista on kävellyt sisään aiempaa vähemmän väkeä, lainausmäärät tuskin ovat pudonneet.

Kirjahyllyjen viereen ja tilalle on tullut tietokoneita, elokuvakokoelmia, lautapelejä, ompelukoneita, askartelumahdollisuuksia ja kokoontumistiloja. Kävin pari päivää sitten kylässä, henkilö oli lainannut kirjastosta hulavanteen. Kirjastosta saa lainaksi kaikenlaista. Kirjastojen variaatiot toki vaihtelevat, joissain on soittimia, urheiluvälineitä, kuvataidetta ja jopa pääsylippuja. Yhtä kaikki, ne ovat kulttuurin kierrätyskeskuksia.

Varsinainen kirjasto, joka nyt on remontissa, sopisi paremmin kulttuuritaloksi, joka tuo jotenkin mieleen 1970-luvun arkkitehtuurin, ja on vähän kun paikallinen Viru-hotelli Tallinnassa.

Ainut, mitä voisin lisätä on lyhytaikaiseen käyttöön tarkoitettu työasema, jota voisi käyttää 15 minuuttia ilman kirjautumista. Tämä henkilöille, joilla ei ole kirjastokorttia, mutta jotka tarvitsevat ostaa pikimmiten vaikkapa junalipun.

Taantuva kaupunkielämä keskustassa tarvitsee synergiaetuja, sitä olisi tuonut jäähalli, sitä tuo nyt kirjasto.

Kirjasto elää jatkuvassa kehityksen tilassa. Kirjasto Isossa-Kristiinassa on esimerkki nykyajan kirjastosta. Kauppakeskuksessa pyörii nyt enemmän väkeä kuin tavallisesti, kiitos kirjaston.

Markus Malmi

Lappeenranta