Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kaikki kehitys Lappeenrannassa ei ole edistystä

Istuttiin ja haasteltiin viisaan sotaveteraanin kotona Lappeenrannassa. Hän oli aikanaan kirjaimellisesti yksi kaupungin rakentajia.

Kukahan keksi tähän kaupunkiin ”raitin”? Niitä riittää. Trampatkoot eteläpohjalaiset rauhassa raittia, mutta myö kulettii kujalla. Rantaraittikin voisi olla Rantapolku.

Aikanaan noustiin satamasta Juoppojen kujaa. Kuka häveliäisyydessä loi Hyväntuulentien?

Kun keskustelukumppani oli alansa ammattimies, niin puhuttiin sitten rakentamisesta. Miksi ihmeessä tänne pitää pystyttää tiheään korkeita kerrostaloja? Eikö ole tonttimaata? No, kyllähän mekin syyn tiesimme.

Muistelin sitten Lappeen kotiseutuyhdistyksen kokousta. Kysyin silloiselta kaupunginarkkitehdiltä:

– Lappeen seurakuntataloa vastapäätä Kirkkokadulle tulee todella korkea liikerakennus. Näkyykö sen valmistuttua satamasta Lappeen kirkko?

– Näkyy, kuului vastaus.

Tutkin: totta. Kun satamassa menee aivan Linnoituksen rinteen viereen, niin vähän näkyy.

Kaupungin puhuttelevin valaistu näkymä on iltaisin satamasta: Ortodoksikirkko, Lappeenrannan kirkko, Lappeen kellotapuli, Lappeen Marian kirkko ja vesitorni. Entä nyt?

Jääköön vanhojen miesten muistelu tähän.

Kävellessäni äitini ja isäni vanhassa koulukaupungissa Viipurissa näen raunioita ja sortuvia taloja, mutta monta vanhaa säilynyttä rakennusta. Jos pakkoluovutettu Viipuri olisi edelleen Suomella, niin meidän kaupunkisuunnittelijamme ja rakentajat olisivat kai sen jo tuhonneet?

Kaikki kehitys ei ole edistystä.

Antti Vanhanen

Lappeenranta