Lukijalta | Mielenilmaisuilla haetaan muutosta

Etelä-Saimaan pääkirjoitus (31.7.) käsitteli valtakunnallisestikin kuumana käyvää keskustelua venäläisturistien pääsystä ostos- ja lomamatkoille Etelä-Karjalaan. Osa heistä käyttää Suomea myös astinlautana matkalle Länsi-Eurooppaan, minne heillä ei muuten olisi pääsyä. Kirjoituksessa oli havaittavissa nykyistä viisumikäytäntöä puolustava sävy.

Pääkirjoituksessa toivotaan, että vastakkainasettelua vältettäisiin mielenilmaisuissa venäläisiä kohtaan. Kansalaisten mielenilmaisut nyt kuitenkin lähtökohtaisesti ovat vastakkainasettelua vallitsevaan käytäntöön, mihin haetaan muutosta ja viestiä päättäjille ilmaistaan juuri rauhanomaisilla mielenosoituksilla.

Lehti vetoaa kirjoituksessaan, että osalla venäläisiä on kenties sukulaisia Etelä-Karjalassa, aivan kuin sen pitäisi tuoda lisäymmärrystä pääsylle Suomeen ja samaan aikaan miljoonat ukrainalaiset saavat vain haaveilla näkevänsä enää koskaan sukulaisiaan Venäjällä ja päinvastoin.

Venäjä on jo nyt syyllistynyt sellaisiin rikoksiin ihmisyyttä ja kansainvälistä oikeutta vastaan, että sodan lopputuloksesta riippumatta venäläiset pysyvät hylkiöinä, jotka rinnastuvat yleisessä mielipiteessä saksalaisiin toisen maailmansodan jälkeen. Mielenilmaisujen tarkoitus on myös saada venäläisturistit tuntemaan häpeää ja syyllisyyttä maansa rikoksista, minkä seurauksena on myös maan ja kansan täydellinen eristäminen. Venäläisten on itse päätettävä, nousevatko kapinaan roistohallintoaan vastaan vai eivät.

Sanomattakin on tietysti selvää, että mielenilmaisuissa kaikenlainen väkivalta venäläisturisteja ja heidän omaisuuttaan kohtaan on rikollista ja tuomittavaa.

Tapio Tuomisto

Lappeenranta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka