Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Vastakkainasettelua venäläisturistien kanssa ei kaivata – Ukrainalle voi osoittaa tukea muilla tavoin

Koko Suomi on puhunut venäläisten turistiviisumeista kuluneen viikon ajan. Poliitikot ovat ottaneet kantaa ja venäläisten ilmestyminen katukuvaan on irrottanut ihmisten kielenkantoja luonnollisesti myös Etelä-Karjalassa.

Kaikkia venäläisten turistien saapuminen Suomeen ei miellytä. Ylilyöntejäkin on jo koettu.

Ikävä esimerkki tästä saatiin Imatralla, kun Imatran kylpylään majoittuneen venäläisen lapsiperheen auto töhrittiin viime viikonloppuna Imatran kylpylän parkkipaikalla Venäjän käynnistämää sotaa Ukrainassa symboloivin Z-kirjaimin. Myös sosiaalisessa mediassa keskustelu on päässyt joiltain osin arveluttavaksi.

Kun ajat ovat vaikeat, maltti on valttia. Vastakkainasettelua ei pidä kiihdyttää muutenkin valmiiksi herkässä tilanteessa. Kaikkia ikäviä konflikteja venäläisten kanssa on syytä välttää.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on istuttanut kansalaisten mieliin asetelmaa Venäjä vastaan läntinen maailma. Väkivalta ja muut aggressiot pelaavat tässä pelissä vain ja ainoastaan Kremlin pussiin.

On hyvä muistaa, että Suomeen saapuneet venäläiset ovat tulleet tänne laillisesti. Heillä on taskussaan oleskelun mahdollistava Suomen valtion myöntämä viisumi. Osalla heistä on kaksoiskansalaisuus ja osalla kenties sukulaisia Etelä-Karjalassa, osa saattaa olla paossa maansa vainoa.

Venäjän aloittamaa sotaa ei voi hyväksyä. Sen voi osoittaa ilman väkivaltaa tai muita mauttomuuksia. Esimerkiksi Ukrainan liput ja Ukrainan tukemisesta kertovat paidat ovat jo osin arkea katukuvassa.

Imatran kaupungilla on oma uusi tapa viestiä tukeaan. Imatrankoskella soivat jatkossa ennen koskinäytöksiä Ukrainan kansallislaulun sävelet. Paikalla on ollut perinteisesti venäläisturisteja, joten viesti menee varmasti perille.

Viisumikysymys ratkeaa ajallaan. Suurten puolueiden tuki turistiviisumien rajoittamiseksi kertoo siitä, että ratkaisuja on lähiaikoina tulossa. Joka tapauksessa nyt esimerkiksi kahden vuoden monikertaviisumeilla liikkuvat pääsevät loma- ja ostosmatkoille Suomeen vielä moneen kertaan.