Lukijalta | Pohjoismaiden sekä Baltian maiden pitäisi perustaa Pohjoisen Liitto

Suomen liittymistä Euroopan Unioniin perusteltiin usein sillä, että "menemme sinne päättämään omista asioistamme". Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että vaikutusvaltamme on hyvin vähäistä. Sama pätee Suomen rooliin muissakin kansainvälisissä järjestöissä.

Aikoinaan kuopattu Nordek pitäisi herättää henkiin uudella tavalla. Pohjoismaiden ja Baltian maiden pitäisi rakentaa löyhä yhteistyöelin, Pohjoisen Liitto. Sen organisaatio koostuisi maiden edustajista Euroopan Unionissa. Pohjoisen Liiton toimintaan nimetyt edustajat muodostaisivat yhteisen näkemyksen, jonka puolesta jäsenmaat toimisivat asioiden sekä valmistelu- että päätöksentekovaiheissa.

Nyt hyvin usein Saksan ja Ranskan johtajat kokoustavat ennen tärkeitä päätöksiä ja sopivat yhteisen kannan. Se on sitten päätöksenteon pohjana koko EU:n päätöksenteossa. Siksi pienen maan vaikutusvalta jää todella vähäiseksi. Yhdessä toimien Pohjoisen Liiton näkemykset tulisivat paremmin huomioiduksi.

Pohjoisen Liiton toiminta ulottuisi myös muihin kansainvälisiin järjestöihin, kuten esim. Nato ja YK. Näissäkin järjestöissä Pohjoisen Liiton organisaatio koostuisi jäsenmaiden edustajista näissä organisaatioissa. Pohjoisen Liiton oma organisaatio olisi hyvin kevyt, se vain ohjaisi yhteistyötä.

Pohjoisen Liiton toiminnan käynnistämisen jälkeen voitaisiin nykyinen Pohjoismaiden Neuvosto lakkauttaa tarpeettomana.

Reijo Tossavainen

Savitaipale

Jutun otsikko korjattu 27.7. klo 13.34: Viron sijaan otsikkoon kirjoitettu Baltianmaat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka