Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Ukrainan sota tuntuu myös suomalaisissa kotitalouksissa – Maailma ei ole taloudenpidonkaan kannalta entisensä

Ukrainan sodan seuraukset tuntuvat myös tavallisten suomalaisten kotitalouksissa.

Euroopan keskuspankki (EKP) nosti viime viikolla ohjauskorkoja. Korotus oli odotettua suurempi, ja EKP aikoo vielä nostaa korkoja syksyllä uudelleen. Ohjauskoron nostaminen vaikuttaa kotitalouksien kulutus- ja asuntolainojen korkoihin sitä mukaa, kun korontarkistuspäivät koittavat.

Korkojen nousu on merkittävä. Etenkin asuntovelalliset ovat vuosien ajan saaneet nauttia erittäin matalista koroista eli "nollakoroista", jolloin maksettavaksi on tullut vain pankkien marginaali. Sinällään on normaalia, että lainasta maksetaan korkoa.

Ohjauskoron nostamisen on EKP:n vastaus hintojen rajuun nousuun. Sen tarkoitus on korottaa rahan hintaa ja hidastaa inflaatiota. Kuitenkin kestää vähintään vuoden, ennen kuin koron nostaminen alkaa purra hintojen nousuun edes teoriassa. Niinpä ihmiset joutuvat maksamaan sekä korkeita korkoja että korkeita hintoja.

Eikä ole sanottua, että hintojen nousu nykytilanteessa ollenkaan olisi EKP:n konsteilla hillittävissä. Nykyiset energian, ruuan ja raaka-aineiden korkeat hinnat johtuvat muun muassa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Siihen eivät pure rahapolitiikan keinot.

Tilanteen ennustamattomuutta havainnollistaa osaltaan se, että Venäjä lauantaina iski Odessan satamakaupunkiin, vaikka se oli juuri perjantaina sopinut YK:n ja Turkin kanssa Ukrainassa kasvaneen vehnän kuljetusten turvaamisesta Mustallamerellä. Myös Ukraina oli tahollaan sopinut samasta asiasta YK:n ja Turkin kanssa. Vehnänkuljetussopimusten toteutuminen vaikuttaa ruuan saatavuuteen ja ruuan hintaan.

Energiankaan suhteen Ukrainan sodan seuraukset eivät ehkä rajoitu vain hinnannousuun, vaan ensi talvena saattaa edessä olla sähkösäännöstelyä, josta seuraa suunniteltuja sähkön jakelukatkoksia.

Tavallinen asuntovelallinen tai velatonkaan kansalainen ei voi tehdä muuta kuin päivittää omaa budjettiaan uudelleen kerta toisensa jälkeen aina, kun jotain yllättävää hinnoissa tai rahoitusmarkkinoilla tapahtuu. Esimerkiksi energiankulutusta pitää arvioida uudelleen, jos siinä kenellä arvioinnin varaa on.

Maailma ei ole taloudenpidonkaan kannalta entisensä.