Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Julkisen talouden luvut menossa kokonaan ja aivan uusiksi inflaation takia

Viime torstaina Tilastokeskus julkisti kesäkuun kuluttajahintaindeksin luvut: kuluttajahinnat olivat kohonneet edellisvuoden kesäkuusta 7,8 prosenttia. Edellisen kerran kuukauden muutos edelliseen vuoteen nähden oli suurempi maaliskuussa 1984 .

Näin ollen ei virkakunnassa ole yhtään henkilöä, joka olisi joutunut taklaamaan näin nopean inflaation kanssa. Eduskunnasta löytyy yksi tuolloin istunut: Ben Zyskowicz.

Mikäli hinnat pysyisivät kesäkuun tasolla, mikä on epärealistinen oletus, vuosi-inflaatio olisi 6,2 prosenttia korkeampi kuin viime vuonna.

Huhtikuussa valmistuneen julkisen talouden suunnitelman, jonka eduskunta hyväksyi kesäkuussa, oletusten mukaan tämän vuoden kuluttajahintaindeksin muutos olisi 1,5 prosenttia ja ensi vuonna 1,7 prosenttia.

Näin ollen koko julkisen talouden suunnitelma menee uusiksi.

Tämä merkitsee, että kunnantaloilla, hyvinvointialueilla ja ministeriöissä joudutaan muuttamaan ensi vuoden budjettipohjia merkittävästi. Kuntien ennakkotiedot ensi vuoden valtionosuuksista ovat aivan väärässä kertaluokassa.

Havaintoja uudesta inflaatiosta. Kun ensi vuoden työeläkeindeksin odotettiin vielä huhtikuussa nousevan 1,6 prosenttia, niin tämän arvion mukaan nousu olisi vähintään 6,2 prosenttia. Vanhalla puoliväli-indeksillä olisi jääty 3,5 prosenttiin. Olisiko jo aika luopua marmattamasta taitetusta indeksistä?

Euroopan keskuspankki EKP seuraa pohjainflaatiota, jossa hintaindeksistä on poistettu ruoan ja energian hinnat. Pohjainflaatio oli kesäkuussa 4 prosenttia, ja se ylitti tavoitteellisen 2 prosentin tason jo syyskuussa 2021. Pohjainflaation kiihtyminen on pysähtynyt kesäkuussa. Energian hintamuutos alkoi kiihtyä jo maaliskuussa 2021, 5,9 prosenttia, ja vuosimuutos nyt kesäkuussa oli huimat 40,4 prosenttia. Ruoan viimeinen nousuhavainto oli 10,9 prosenttia. Ruoka alkoi kallistua tämän vuoden tammikuussa pohjainflaatiota nopeammaksi.

Olisiko maatalousministeri Jari Lepän puheet tuottajille lisämaksamisesta antanut elintarviketeollisuudelle ja kaupalle lisenssin nostaa hintoja kahmalokaupalla?

Jos helteet ovat nyt hellittäneet, niin hihat rullalle siellä laskukoneiden äärellä.

Iikko B Voipio

Taipalsaari