Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Kaikkia arvokisat eivät miellytä, mutta suodaan niiden ystäville hetken nautinto

Yleisurheilun MM-kilpailut ovat lähteneet käyntiin Eugenessä, Yhdysvaltojen Oregonissa. Kilpailut oli alun perin tarkoitus järjestää jo viime vuonna, mutta kun koronapandemia siirsi Tokion kesäolympialaisia, siirtyivät MM-kisatkin.

Suomi on kilpailuissa liikkeellä historiallisen suurella joukkueella, ja siitä aimo siivu on taustaltaan eteläkarjalaista.

Mitalisadetta kisoista ei ole Suomen osalta odotettavissa, mutta sen ei pitäisi kisojen itseisarvo ollakaan. Näissä kisoissa jännitetään, kuinka nopeasti Usain Boltin ennätysvaltikkaa tulevaisuudessa tavoitteleva Erriyon Knighton pinkoo, ja rikkooko Armand Duplantis nimissään olevan seiväshypyn ulkoratojen maailmanennätyksen.

Kaikkiin koteihin urheilujuhlan tuntu ei yllä, ja se on täysin ymmärrettävää. Urheilun osuus verorahoitteisen Ylen tarjonnasta herättää säännöllisin väliajoin närää. On heitä, jotka toivoisivat eurojen näyvän ennemmin kotimaisessa draamatuotannossa tai vaikka Seinäjoen Tangomarkkinoiden esittämisessä kanavalla, jolle päästäkseen tarvitsee painaa vain yhtä nappulaa kaukosäätimestä.

Kaikkia on mahdotonta miellyttää samanaikaisesti. Yksi saa nautintoa Savonlinnan oopperajuhlilla puhtaasta aariasta, ja toista sykähdyttää tietokoneelle tallennettu Jukka Keskisalon EM-pommi. Kolmas ei välitä kulttuurista tai urheilusta lainkaan, vaan iloitsee kahdesta Juhla Mokan paketista yhteishintaan 8 euroa.

Kun joku seuraavan kerran heittää ilmoille kysymyksen siitä, miksi jotain kepinheittoa pitää näyttää televisiossa, hänen toivoisi muistavan: parhaimmillaan urheilu auttaa hetkeksi unohtamaan ympäröivän maailman raskaan painon, jota uutiset tämänkin lehden sivuilla harteille latovat. 19,19 sekunnin ajan tai 6,16 metrin on mahdollista ihailla ja aidosti iloita, kun joku ylittää itsensä ja on kahden vuoden ajan todistetusti pestissään maailman paras.

Näitä yleisurheilun ystäviä, joita suoritukset sykähdyttävät, on tässäkin maassa lähemmäs toista miljoonaa. Jos kooste aamuyön urheilutapahtumista auttaa jaksamaan jälleen yhden päivän ja viikon eteenpäin, eikö sitä voisi heille hyvällä omatunnolla suoda?