Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Turkki on sanonut tänään yhtä ja huomenna toista, ja se on Naton kannalta ongelmallista

Tiistaina Naton huippukokouksesta kuultiin yllättävä uutinen. Turkki tukeekin Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Ennen Madridin kokousta Turkki oli tylyttänyt Natoon haluavia Pohjoismaita asettamalla liudan vaatimuksia. Ongelma vaatimuksissa oli se, että esimerkiksi Turkin käsitys terrorismista on kaukana länsimaisesta tulkinnasta.

Tiistaiset hymyt kuvauspaikoilla vaihtuivat, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan piti torstaina tiedotustilaisuuden. Erdoğan tulkitsee tiistaina allekirjoitettua sopimusta eri tavalla kuin muut sopijakumppanit. Turkki opettaa Nato-perheelle kärsivällisyyttä tavalla, joka on vahingoksi sotilasliitolle.

Tieto Erdoğanin viimeisestä venkoilusta tavoitti nopeasti Suomen tasavallan presidentin Sauli Niinistön. Niinistö totesi lähes lakonisesti, että Suomi on valmistautunut kaikenlaiseen. Niinistö myös muistutti siitä, että tiistaina allekirjoitettiin yhteisymmärrysasiakirja Suomen ja Ruotsin jäsenyydestä. Jäsenyyden kansallinen ratifiointi on sitten eri juttu.

Madridin kokousta ehdittiin kehua monella suulla historialliseksi. Suomea ja Ruotsia kehuttiin kilvan. Maiden omat puolustusvoimat ovat kunnossa. Kahden Pohjoismaan liittyminen Natoon nähtiin molemminpuolisena voittona. Nato vahvistuu, Suomen ja Ruotsin kyvykkyys puolustaa omaa maataan vahvistuu. Nato tulisi vahvistumaan Pohjois-Euroopassa merkittävästi.

Erdoğanin tempoilu taatusti kiristää hermoja muissa Nato-maissa. Puolustusliiton toiminnan ydin on myös keskinäisessä yhteisymmärryksessä. Kysymys ei ole pelkästään aseista. Henkinen yhteneväisyys nykyisessä maailmantilanteessa on parasta lääkettä Venäjää vastaan.

Erdoğan pelaakin Venäjän pussiin. Se ei voi olla pysyvä tila, ja Naton on siivottava oma pesänsä. Sille on tarvetta, vaikka Nato ei olisikaan laajenemassa.

Suomessa on edelleen pidettävä pää kylmänä. Natoon liittymisen turvaaminen on nyt tärkein asia. Erdoğanin puheet ovat myös viesti omille kansalaisille. Turkkilaiseen menoon kuuluu se, että omalle kansalle uhotaan. Silti Erdoğan tietää myös sen, että Turkki tarvitsee Natoa. Hyvät eväät onnelliseen loppuun ovat edelleen olemassa.