Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Olemme totutelleet sotaisan naapurin kupeessa elämiseen, mäkäriin ja kalliisiin hintoihin

Heinäkuu. Lomakuukausi. Hellettäkin on.

Päivystävä meteorologi avautui perjantaiaamuna Twitterissä. Televisiosta tuttu Kerttu Kotakorpi kertoo saaneensa katsojalta palautetta, kun ennustetaan lämmintä ja aurinkoista säätä aivottomasti ja vieläpä typerä virne kasvoilla. Sää menee tunteisiin. Sääkarttojen äärellä pinnistellään, millaisia adjektiiveja kuumasta kelistä tohtii käyttää. Ihan sama mitä käyttää, mielensä pahoittaja löytää vääryydet.

Lappeenrannan ja Imatran seuduilla on helteiden keskellä havaittu paisunut mäkäräisongelma. Näiden nisäkkäiden verestä tykkäävien hyönteisten virallinen nimi taitaa olla mäkärä. Sitä voisi käyttää, koska mäkäräinen on myönteisempi nimi etenkin silloin, kun se kirjoitetaan isolla alkukirjaimella. Mäkärä on parempi nimi näille ällöttäville örriäisille. Imeminen aiheuttaa sen verran kipua, että moni mäkärä päättää päivänsä ihmisen iholla. Ikävämpi juttu meidän nisäkkäiden kannalta on, että mäkäriä on niin paljon, etteivät ihmiskädet pysty niitä kaikkia nitistämään.

Voinemme ajatella, että mäkärät ovat tulleet meidän kimppuumme Venäjältä. Rajan yli on tullut monenlaista eläväistä. Mieluummin vaikkapa yksi leijona kerran kuukaudessa kuin miljardi mäkärää viikossa.

Venäjästä puheen ollen naapurin presidentti Putin sanoi, ettei Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys ole ongelma. Televisiossa puitiin lausuntoa. Miksi se nyt ei olekaan ongelma?

Pitäisikö pohtia sitä, minkä painon annamme venäläispoliitikkojen puheille? Heidän mukaansa Venäjä ei käy sotaa Ukrainassa, Venäjä ei kuulemma pommita ostoskeskuksia, sairaaloita, kirkkoja tai siviilikohteita. Kansainvälisten kuvatoimistojen välittämät kuvat kertovat venäläisohjusten iskuista kaikkiin näihin.

Naapurimaan entinen presidentti Dmitri Medvedev loihe lausumaan, että Suomi pumppaa rahansa Natoon terveydenhuollon sijaan. Hän myös kirjoitteli historiankirjat uusiksi talvisotatulkinnoillaan.

Vaikka jotkut venäläispoliitikot ovat vain käyneet Savossa, meidän kuuntelijoiden ja katselijoiden pitää tuntea vastuumme. Tällainen kömpelö totuudenvastainen horina on selvä viesti lännelle – Venäjään ei voi luottaa. Siinäpä on syy, miksi Suomen poliittinen johto on vienyt Suomen ennätysvauhtia sotilasliitto Naton porteille.

Kansalaisten ympärivuotinen huvi on moittia meteorologien lisäksi poliitikkoja. Nyt kannattaa himppasen himmailla. Suomen poliittinen johto on tehnyt erinomaista työtä maan ja maan kansalaisten turvallisuuden eteen. Ero naapurivaltion menoon on huumaavan suuri. Onneksi.

Sota on jatkunut yli neljä kuukautta. Sodassa kuolleita on kymmeniä tuhansia. Venäjä pommittaa ukrainalaisia rakennuksia armottomasti. Uutiskuvat välittävät tietoa tuhoutuneista kerrostaloista.

Valitettavasti sotaan on jo turruttu. Toisaalta länsimaissa iloitaan siitä, että sota jatkuu. Vaihtoehtona Venäjän paraatimarssi Ukrainan läpi olisi ollut maailmalle kammotus. Valitettavasti sodan inhimillinen ja rahassa laskettava hinta nousevat.

Länsimaissa pitää kehittää sitkeyttä ja kestokykyä. Venäjän sotakassa täytyy tyrehdyttää lopettamalla energian ostaminen. Meidän tehtävämme on sietää kaiken kallistumista, kun parintuhannen kilometrin päässä ihmiset ovat menettäneet pahimmillaan henkensä. Vähintäänkin miljoonien ukrainalaisten tulevaisuus on tuhottu.

Kun maksamme polttoaineesta ja ruoasta aiempaa enemmän, pitää muistaa, että maksamme ukrainalaisten puolesta.

Maailma etsii uutta suuntaa sodan aikana. Parhaiten pärjäävät ne, jotka eivät lamaannu. Suomi loi uuden turvallisuuslinjansa hämmentävällä määrätietoisuudella.

Täällä rajan pinnassa tarvitaan samaa kyvykkyyttä ja tarmoa. Elämä täällä ei pääty. Nyt pitää nähdä sotasumun läpi. Yhä edelleen rajan pinnassa voi elää hyvää elämää. Täällä kelpaa olla ja tänne kelpaa tulla.

Jospa mäkärät ovatkin oikeassa? Ovat valinneet parhaan mahdollisen paikan. Tulleet rajan oikealle puolelle.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan väliaikainen päätoimittaja.