Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Tehdään maisemalaituri Lappeenrannan Halkosaareen

Aiemmin keväällä uutisoitiin, että Halkosaaren mattolaitureita ei olla enää korjaamassa ympäristösyistä (Etelä-Saimaa 29.4.). Aluetta suunnitellaan nyt kokonaisuutena, jossa pohditaan muun muassa yhteisöllisyyden ja oleskelun uusia mahdollisuuksia.

Uusi suunnittelu ei siis sulje pois Saimaan maisemasta ja järvivedestä hyötymistä jollain muulla tavalla. Rakennetaan tilalle jonkinlainen uusi maisemalaituri, johon tiivistyy se, mikä meille on arvokasta.

Kukaan ei varmaankaan vielä tiedä, millainen maisemalaituri olisi tai miltä se näyttäisi – ja siinä sen juju onkin.

Jätetään asia arkkitehdin tai maisema-arkkitehdin tutkittavaksi ja tulkittavaksi. Missään tapauksessa se ei voi olla itsekyhättyä mökkilaituria muistuttava tekele.

Kooltaan sen tulisi olla purettavien mattolaitureiden tasoa tai suurempikin, jolloin näkymä veneväylien suuntaan aukeaa ja poikkeaa rantaraitin tarjonnasta. Kesäiltoina aurinko paistaa Halkosaaren puiden yli laiturille. Siinä voisi olla mahdollisuus monenlaiselle tekemiselle ja oleilulle nykyaikaisine selfie-pisteineen.

Myös paljon kävellyt matkailija voisi esimerkiksi istahtaa laiturille ja tuntea kelluvansa veden päällä tietäen, että laiturille nimenomaan voi ja saa mennä. Kaupunkilaisuus- ja osallisuusnäkökulmasta kaikille tärkeän maiseman vaaliminen ja kokeminen on yhteisöllisyyttä vahvistava asia.

Suunnittelumielessä lähtökohta olisi siis herkullinen: rakennetun ympäristön ja luonnon rajapinnassa, historiaa ja jotain aivan uutta yhdistäen. Esteettisyys ja esteettömyys.

Tehdään kerrankin uutta ja omaperäistä meidän maisemaamme kuuluvaa, eikä vain toisteta jostain muualta saatuja ideoita.

Kai Hämäläinen

Teollinen muotoilija

Lappeenranta