Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Sally Leskinen sai hyvän lähdön hyvinvointialueen johtajaksi – Yksimielinen valinta mahdollistaa myös poliitikkoihin vaikuttamisen

Sally Leskinen on Etelä-Karjalan maakunnan uusi raskaan sarjan vaikuttaja. Etelä-Karjalan hyvinvointialueen valtuusto valitsi Leskisen yksimielisesti hyvinvointialueen johtajaksi.

Leskinen on koulutukseltaan lääketieteen tohtori sekä ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri. Hän työskentelee parhaillaan johtajaylilääkärinä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä.

Valintansa jälkeisessä haastattelussa Leskinen kuvaili itseään uuden ajan johtajaksi, jota on helppo lähestyä.

Hyvinvointialueen johtaja on niin paljon vartijana, että häntä varmaan lähestytään. Poliitikot ja muut vaikuttajat ottavat varmasti mielellään kantaa siihen, mistä palveluja ei saa leikata. Palvelun käyttäjilläkin on varmasti paljon toiveita.

Toiveiden ja vaatimusten listan toisella puolella ovat käytettävissä olevat resurssit. Suomeksi tämä tarkoittaa rahaa.

Leskisen tärkein tehtävä olisi rakentaa hyvinvointialue, jonka palvelut olisivat riittävät ja niiden saatavuus mahdollisimman hyvää. Siihen lienee syytä varautua, että palvelujen rakenne tulevaisuudessa muuttuu. Siihen ei patista pelkästään rahan niukkuus. On myös osattava tehdä järkeviä ja perusteltuja leikkauksia. Kustannustehokkuus ei välttämättä tarkoita kehnoja palveluita.

Leskinen kertoi haastattelussa kantavansa huolta myös henkilöstöstä. Hän vakuutti kuuntelevansa työntekijöitä. Sekin on äärimmäisen tärkeää tilanteessa, jossa osaavista tekijöistä käydään kamppailua. Etelä-Karjalan ikääntyvä väestö tarvitsee lääkäreitä ja hoitajia. On hyvä, jos hyvinvointialue pystyy profiloitumaan hyvänä ja reiluna työnantajana.

Leskinen kertoi haastattelussa olleensa valinnan jälkeen aivan tohkeissaan. Talon etsintää oli jo käynnistelty. Leskinen painotti, että noin merkittävää tehtävää ei voi hoitaa matkalaukkujohtajana.

Ennusmerkit Leskisen suhteen ovat hyvät. Leskinen pystynee myös ottamaan esittelijänä isoa roolia niissä asioissa, jotka menevät hyvinvointialueen luottamuselinten pöydälle. Siellä istuvien poliitikkojen kannattaa vähintään kuunnella ja ymmärtää asiantuntijaa, jonka he yksimielisesti ovat johtajaksi valinneet.