Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Imatran keskusta ei ole ainoa, joka autioituu – Pian voidaan jo kysyä, missä keskusta oikeasti sijaitsee

Kaupungin keskustan näivettyminen on huolettanut viime aikoina sekä Imatralla että Lappeenrannassa. Kyseessä on valtakunnallinen ilmiö, mikä ei tietenkään lohduta näkyä surevia.

Viime vuosina keskustan liikkeiden lopettamisuutisia on luettu tiuhaan, tuoreimmat ovat tältä viikolta.

Imatrankoskella K-Supermarket sulki keskiviikkona ovensa Väärässätalossa, kun päivittäistavarakauppa kaatui kannattamattomuuteen Imatran entisessä ytimessä. Asiakasvirtaa ei vain ollut riittävästi. Lappeenrannassa puhuttaa vastaavasti kauppakeskus Oprin lopettaminen perinteisessä keskustassa.

”Keskeistä on se, että markkinoita ei ole. Kyse on laajemminkin koko Etelä-Karjalan elinvoiman hiipumisesta”, Oprin kiinteistön omistajiin kuuluva liikemies Tapani Suni sanoi.

Kaavoitus on vauhdittanut keskustojen näivettymistä siinä määrin, että voikin kysyä, missä kaupungin keskusta nykyään tosiasiassa sijaitsee. Isot automarketit ovat saaneet kattonsa alle Alkotkin, jotka vetävät väkeä.

Korona vauhditti kivijalkakauppojen kuolemaa ja lisäsi verkkokauppaa. Venäläisten turistien kaikkoaminen on ollut lopullinen niitti. On laskettu, että itärajan sulkeutumisen takia maakunta menettää joka päivä miljoonan euron tulot.

Tyhjentyneet liikehuoneistot eivät mene Imatralla ja Lappeenrannassa millään kaupaksi, joten edessä on niiden purkaminen ja mahdollisesti asuntojen rakentaminen tilalle. Tosin myös asuntomarkkinat ovat hiljentyneet väestörakenteen sekä talouden epävarmuuden ja korkojen nousu-uhan takia. Autioituminen uhkaakin entisiä keskustoja lähivuosina.

Päättäjät pohtivat kuumeisesti keskustojen elävöittämistä ja koko seutukunnan elinvoiman lisäämistä. Strategioita päivitetään kilvan kaikkialla Suomessa, ja matkailijoista sekä uusista yrityksistä käydään kovaa kisaa. Näyttää siltä, että ensin pellot kaavoitettiin jättimarketeille ja seuraavana vuorossa ovat tuuli- ja aurinkovoimalat.

Nostalgiselta historialta alkaa tuntua aika, jolloin kaupungin keskustaan lähdettiin ikkunaostoksille ja viettämään aikaa. Eikä turha shoppailu edes istu nykyaikaan; ylikuluttamisen ympäristövaikutuksia jokaisen sietääkin pohtia. Moni suree lähikauppojen katoamista, mutta pelkkä haikailu entisaikaan ei ketään elätä.