Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lasten suojelu on yhteinen asia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoraportti (22/2022) ilmestyi vastikään, josta selvisi koko Suomea koskevat tilastolliset faktat lastensuojelusta. Raportista ilmenee isoja alueellisia eroja lastensuojelun tunnusluvuissa naapurimaakuntien kesken. Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Etelä-Savon maakuntien erot ovat ilmeisiä mm. kiireellisen sijoituksen, huostaanottojen ja lastensuojelun avohuollon tukitoimien osalta. Suhteutettuna väestön määrään huostassa olleita lapsia oli raportin mukaan eniten Kymenlaaksossa (1,6%) ja vähiten Etelä-Karjalassa (0,5%). Maakunnista lastensuojelun avohuollon asiakkuus oli yleisintä Etelä-Savossa (6,2 %) ja vähiten avohuollon asiakkaita oli Etelä-Karjalassa (1,3%).

Olemassa oleva lainsäädäntö on kaikille sama, joten mistä isot alueelliset erot johtuvat? Palvelujärjestelmät ja toimintakulttuurit selittänevät osan eroista. Keskeisintä on se, että lapset ja perheet saisivat tasavertaisesti laadukkaita palveluita koko Kaakkois-Suomessa. Lastensuojelun luvut eivät yksiselitteisesti kuvaa lastensuojelun onnistumista, mutta niistä voidaan saada käsitystä siitä, miten esimerkiksi ennaltaehkäisevät lasten ja perheiden palvelut toimivat.

Lastensuojelutyön haasteet ovat jatkuneet pitkään. Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistänyt lastensuojelulain kokonaisuudistuksen, jonka valmistelu on suunniteltu jatkuvan seuraavalle hallituskaudelle. Eduskunnan pöydälle jäi samalla sijaishuoltoa koskeva lakipaketti osaksi olemassa olevaa lastensuojelulakia jota oli valmisteltu pitkään yhteistyössä lastensuojelukentän kanssa.

Lastensuojelulain kokonaisuudistus on vietävä maaliin seuraavalla hallituskaudella. Tämä tulee toteuttaa oikeilla uudistuksilla lasten oikeuksia määrätietoisesti edistäen. Tässä tulee kuunnella lastensuojelutyön ammattilaisia, asiantuntijoita ja asiakkaita. Lasten hyvinvoinnilla turvataan elinvoimainen ja turvallinen Suomi tulevaisuudessa. Lasten suojelu yhteiskunnassamme ei ole yksin lastensuojelun, vaan meidän kaikkien yhteinen asia.

Linda Brandt-Ahde

lastensuojelun sosiaalityöntekijä

kaupunginvaltuutettu (kok.)

Lappeenranta