Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Hyvinvointialueen johtajan pitää olla asiakaslähtöinen kehittäjä, joka pitää huolen työntekijöistä

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen valtuusto tekee ensi viikolla merkittävän päätöksen. Hyvinvointialueen johtajan valinta on äärimmäisen tärkeä. Hyvinvointialueen budjetti on noin 500 miljoonaa euroa. Se käyttää siis 1,4 miljoonaa euroa rahaa vuoden jokaisena päivänä. Hyvinvointialue on ylivoimaisesti seudun suurin työnantaja. Maakunnan asukkaiden sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustöistä pitää huolen 5 000 ammattilaista. Hyvinvointialueella on yhtä paljon työntekijöitä kuin Ruokolahdella asukkaita.

Luvut kertovat olennaisen. Etelä-Karjalan hyvinvointialueella on iso rooli maakunnassa. Lisäksi hyvinvointialueen onnistuminen on olennaista alueen tulevaisuuden kannalta. Etelä-Karjala ei ole houkuttava alue asua, jos palvelut ovat huonot.

Hyvinvointialueen johtaja löytyy kolmikosta Sally Leskinen, Sami Sipilä, Antti E. Vento. Kaikkien taustat antavat mahdollisuuden onnistua tehtävässä. Valintaa valmistellaan varsin vaitonaisesti. Valintatyöryhmän ja hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtaja Anneli Kiljunen (sd.) pitää tärkeänä, että aluevaltuusto pääsee tekemään valintaa mahdollisimman puhtaalta pöydältä. Siksi valintatyöryhmä ei halua laittaa kolmikkoa paremmuusjärjestykseen.

Valitsijoiden kannattanee painottaa johtajan kykyä kehittää ja ajatella asiakaslähtöisesti. Hyvinvointialue ei ole valmis tammikuun alussa, kun se aloittaa. Edessä on toiminnan viilaamista, palvelujen painopisteiden säätämistä sekä henkilöstön sitouttamista ja kehittämistä. Asiakkaan näkökulmasta palvelujen saatavuus on lopulta tärkeintä. Kun ihminen sairastuu ja tarvitsee apua, lääkäriin on päästävä. Joskus esimerkiksi digitaalinen vastaanotto voi toimia erittäinkin hyvin.

Johtajan täytyy pitää huolta työntekijöistä. Kehno johtaminen karkottaa osaajia. Ilman osaavia ja motivoituneita ammattilaisia tulevaisuus näyttää synkältä. Rahaa pitää suunnata oikeisiin kohtiin, ja turha sisäinen byrokratia on saatava karsittua minimiin.

Hyvinvointialueen johtaja on paljon vartijana. Valintavastuun jakautuminen alusta asti koko valtuustolle on omalla tavallaan kaunis ajatus. Hyvää asetelmassa on se, ettei yksikään kärkikolmikosta ole edennyt loppusuoralle poliittisin ansioin. Toivon mukaan politikointi ja mahdolliset marginaaliset asiat eivät nouse valinnan loppumetreillä isoon rooliin. Nyt on valittava paras mahdollinen tulevaisuuden rakentaja.