Lukijalta | Lappeenrantaan lisää latauspisteitä sähköautoille

Lappeenranta on uusiutuvan energian ja puhtaan ympäristön pioneerikaupunki sekä Suomen ilmastopääkaupunki. Näin Lappeenranta mainostaa itseään. Olen vain miettinyt viime vuosina, että missä tämä näkyy konkreettisesti? Ei ainakaan julkisessa hybridi- ja sähköautojen latausinfrassa.

Liikenne on kuitenkin yksi suurimmista ilmastoon vaikuttavista tekijöistä. Esimerkiksi LUT-yliopisto on tehnyt vuosien ajan merkittävää työtä ilmastopääkaupungin tavoitteiden edistämiseksi. Se ei kuitenkaan vielä riitä, jos työtä ei hyödynnetä kaupungin päätöksenteossa.

Venäläisten halpalentoliikennetoimintaan on lapioitu viime vuosina kasapäin miljoonia tuottamatonta verorahaa ja nyt lentotoiminnan tuet ovat vielä tiettävästi poliisin rikosselvityksessä. Olen ikävä kyllä tullut siihen tulokseen, että Lappeenrannassa puhutaan vihreästä siirtymästä lähinnä silloin kun siitä on apua markkinoinnissa tai tukien saannissa.

Esimerkiksi julkisia hybridi- ja sähköautojen latauspisteitä kaupungista saa todella hakea. Sama tilanne on koko itärajalla, jossa uneksitaan ilmeisesti edelleen miljoonista turisteista ja halvasta Venäjän polttoaineesta.

Hybridi- ja täyssähköautot ovat todellisuutta, mutta tuskin ne ainakaan tällä hetkellä pystyvät vielä yksin kokonaan ratkaisemaan liikenteen energiaongelmia. On hyvä, että meillä on monia tapoja liikkua. Jos aiomme houkutella turisteja Lappeenrantaan, olisi syytä rakentaa julkisia ja yksityisiä latauspisteitä roimasti enemmän erityisesti vetovoimaisten vierailukohteiden läheisyyteen. Ja vieläpä kohtuuhintaisia. Eikö tämä olisi sitä vihreää siirtymää parhaimmillaan?

Lappeenrannan maantieteellinen sijainti sähköautojen toimintasäteen kannalta on erittäin hyvä. Suurimmalla osalla täyssähköautoista pääsee jo hyvin yhdellä latauksella ajamaan esimerkiksi pääkaupunkiseudulta Lappeenrantaan.

Voi olla, että Lahti vie karkkitehtaan lisäksi kohta tuon ilmastopääkaupungin tittelimme tällä menolla. Lahti mainostaa itseään seuraavasti: ”Olemme kestävien ja älykkäiden ratkaisujen edelläkävijä ja Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021." Eikö meilläkin täällä Lappeenrannassakin tuota ilmastoälyä erityisesti julkisessa päätöksenteossa voisi lisätä ja rakentaa ajoissa toimiva julkinen kohtuuhintainen hybridi- ja täyssähköautojen latausverkosto

Lahden kaupungin sanoin: "Kestävä tulevaisuus vaatii tekoja, ei vain puhetta." Ja nyt olisi niiden tekojen aika myös Lappeenrannassa! Vai meneekö tämäkin juna viheltäen ohi?

Reijo Hirvonen

Lappeenranta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka