Lukijalta | Vielä Eksoten palkkaharmonisointisotkusta

Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa palkkakäräjillä hylättiin kaikki syytökset Eksoten entistä johtoa kohtaan. Erikoinen juttu, ja jättää paljon mietittävää asian tiimoilta.

Etelä-Karjalan kunnat kuitenkin velvoitettiin maksamaan 30 miljoonan euron palkkarästit. Miksiköhän? Oliko sittenkin jotain jäänyt tekemättä?

Vähän taustaa. Eksote perustettiin vuonna 2010 , ja eri kuntien henkilöstö tuli Eksoten palkkalistoille. Imatra ei ollut mukana alussa, vaan liittyi myöhemmin.

Palkkoja ei yhtenäistetty, vaikka näin olisi pitänyt tehdä. Joutseno–Lappeenranta kuntaliitos tehtiin vuyonna 2009, siis ennen Eksoten perustamista, ja henkilöstön palkat ymmärrettiin harmonisoida, eli samasta työstä maksettiin sama palkka.

Vuonna 2016 Kuntaliitto huomautti Eksotea palkka-asiasta, mutta mitään ei tapahtunu. Todettiin, että oikeuteen päädyttäessä juttu kyllä voitetaan.

Palkkariita eteni Työtuomioistuimeen, josta ei tullut voittoa. Päätös sieltä oli työntekijöille myönteinen, ja palkat piti yhtenäistää ja maksaa takautuvasti korvaukset työntekijöille 5 vuoden ajalta. Se maksoi Lappeenrannalle noin 15 miljoonaa euroa ja muiden kuntien osuuksien myötä yhteensä 30 miljoonaa euroa. Myös viivästyskorkoa kunnille tuli maksettavaksi 3 miljoonaa euroa.

Hoitoalan työntekijät saivat vihdoin rahansa, hyvä niin. Tosin parempi palkka Eksoten aloittaessa jäi saamatta, ja saatavat ehtivät vanhentua 5 vuoden ajalta. Ilmeisesti lääkäreiden ja eri johtohenkilöiden, koordinaattoreiden palkat oli yhtenäistetty jo alusta alkaen, koska heitä ei mainittu palkkarästien saajina.

Mitä tulee Eksoten säästöihin tässä asiassa, niin suorastaan harmittaa näiden potilastyötä tekevien puolesta tuo menetetty viiden vuoden palkka. Heiltä säästettiin, kun taas johtoportaassa hallitus hyväksyi tulospalkkion. Eksoten organisaatiossa hallituksen puheenjohtaja käyttää korkeinta päätösvaltaa ja on myös esimies toimitusjohtajalle.

Uudet hyvinvointialueet on nyt perustettu, ja palkat joudutaan useammilla alueilla yhtenäistämään, ja maksajana on valtio. Meillä tämä harmonisointiasia on opeteltu kalliisti oikeusprosessien kautta. Toivottavasti valtio korvaa myös Etelä-Karjalan kunnille jo tehdyn palkkaharmonisoinnin 30 miljoonaa euroa.

Tuo käräjäoikeudet päätös jää mietityttämään. Toki hyvä asia on, että väärin kohdellut työntekijät vihdoin saivat sen, mikä heille kuului, edes 5 vuoden ajalta.

Riitta Munnukka

aluevaltuutettu (kesk.)

Lappeenranta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka