Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Nyt on erityisen suuri syy juhlia

Ylioppilaiksi valmistuneiden nimet julkaistiin jälleen, ja media kertoo mielellään menestyjistä, liudan laudatureja kirjoittaneista nuorista ja heidän jatko-opinnoistaan. He ovat todella kaiken kunnian ansainneet, etenkin tänä keväänä, jolloin he painavat päähänsä valkolakin koronan värittämän koulutaipaleensa päätteeksi.

Suvivirren kaikuessa ihan jokainen voi olla ylpeä itsestään – myös he, jotka pandemia-ajan etäopiskelun takia tarvitsevat lisäaikaa opintoihinsa eivätkä tänä keväänä pääse juhlimaan valmistumistaan. Opintojen venyminen vuodella tai parilla ei todellakaan määritä loppuelämää, kuten ei sekään, jos ei heti lukion jälkeen saa jatko-opiskelupaikkaa.

Kilpailu opiskelupaikoista on kovaa, ja huoli omasta tulevaisuudesta voi juhlahumun alla painaa monen tuoreen ylioppilaan mieltä. Silloin kannattaa muistaa, etteivät välivuosi tai -vuodet tarkoita hukkaan heitettyä elämää. Ne voivat olla jopa elämän parhaita vuosia, jos niitä ei käytä tulevaisuuden stressaamiseen. Elämää ei kannata ajatella suoraviivaisena suoritusputkena, vaan pikemminkin metsänä, jossa on monia mielekkäitä ja kiinnostavia polkuja. Juuri valmistuneen ei tarvitse vielä tietää loppuelämänsä suuntaa. Hän voi rauhassa miettiä tulevaa ammattiaan. Toisaalta kaikenlaista voi myös kokeilla, ja vielä eläke-iässäkin voi aloittaa uuden uran.

Korkeakouluopiskelu on investointi tulevaisuuteen, mutta ei ainoa tie hyvään elämään. Viime vuosina on aivan oikein kiinnitetty huomiota siihen epäkohtaan, että ammattikouluista valmistuvat jäävät juhlittujen ylioppilaiden varjoon. Myös ammattiin valmistuvat ansaitsevat arvostusta ja nimensä lehteen.

Usein nuorille paineita luovat ymmärtämättömät aikuiset, jotka hyvää toivoessaan patistavat lapsiaan menestymään. Kannustaminenkin on taitolaji. Jokaisen onkin hyvä miettiä, millaista on hyvä kirittäminen ja milloin se luo nuorelle turhaan lisää paineita ja ahdistusta. Nuoruus on oman identiteetin ja oman paikan etsimistä, mihin kuuluu tietty epävarmuus. Nyt epävarmuutta lisäävät ja tulevaisuutta sumentavat vielä ilmastokriisi, Ukrainan sota ja pitkä pandemia, joka rajoituksineen verotti etenkin nuorten voimavaroja.

Etelä-Karjalan koronanyrkki kertoi tiistaina viimein hyviä uutisia: ainakin kesän ajaksi pandemia näyttää väistyvän ja voimme elää normaalisti. Ehkä voisimme kaikki antaa itsellemme luvan nauttia nyt kesästä ilman murehtimista.