Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Suomi osaksi länsimaista kulttuuria

Suomen sotaan 1809 saakka olimme ruotsalaisia, jolloin Venäjä valtasi alueemme Ruotsilta. Tämän jälkeen kuuluimme Venäjän keisarikuntaan autonomisena suuriruhtinaskuntana itsenäisyyteemme 1917 saakka.

Suomen matka osaksi länsimaista kulttuuria on ollut pitkä. Matkan varrella on ollut poliittinen luoviminen Venäjän suuriruhtinaskuntana, itsenäistyminen, sisällis-, talvi- ja jatkosodat, Neuvostoliiton romahdus, EU-jäsenyys, sopimukset Ruotsin ja Britannian kanssa ja tuleva Nato jäsenyys.

Nyt spekuloidaan ja pelätään Venäjän hybridi- ja muita vaikuttamiskeinoja Suomeen Nato-prosessin aikana. Venäjä ei saavuta jatkossa mitään hyötyä erilaisilla kiusanteoilla Suomen suuntaan. Näkisinkin, että Venäjän hybridihyökkäykset, rajaloukkaukset ym. kiusanteot eivät kohdistu meihin jatkossa ainakaan merkittävissä määrin.

Suomi ollessaan Natossa on Venäjän rajanaapuri kuten Venäjä on vastaavasti Suomen. Molempien maiden etu on järkevät naapuruussuhteet.

Venäjän raakamaisen Ukrainan sodan takia Venäjän ja länsimaiden yhteydet ovat huonot. Taloudellinen ja poliittinen aktiivisuus laskee.

Venäjällä näyttää olevan sisäpoliittisia ongelmia, ja niihin tilanteisiin on maailman historiassa aikaisemminkin lähdetty sotaan valloitusretkille.

Venäjän rauhoittumiseen voi mennä parikymmentä vuotta, minkä jälkeen on kaupankäynnin kehittämisen vuoro, josta Suomikin voi merkittävästi hyötyä.

Kauko Määttä

Imatra