Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kuntaneuvottelut ovat juntturassa

Kunta-alan neuvottelut ovat ajautuneet pahaan juntturaan. Sovittelulautakunnan esitys oli jostain näkökulmasta tasapuolinen, mutta toisesta näkökulmasta hankala, koska tulevien kahden vuoden sopimuserät ovat ns roikkoeriä eli riippuvaisia kolmen yksityisalan työehtosopimuksista. Roikkosopimuksissa istutaan toisten housuissa tuleen.

Kunta-alan palkansaajien kannalta esitys oli aika antoisa. Mutta hoitajaliitot halusivat enemmän kuin muut. Silloin kun ollaan yhteisessä pöydässä, ei yksittäisille ryhmille siedetä poikkeuksia.

Hoitajaliittojen hokema hoitajapula on osittain tyhjän päällä. Suomessa on WHO:n tilastojen mukaan eniten hoitajia asukasmäärän suhteessa koko EU:n alueella. Suomen sisällä runsaasti hoitajia on pienissä sairaanhoitopiireissä siis enemmän kuin keskimäärin. Niukkuutta voi olla HUS-alueella.

Hoitajien sairauspoissaolot ovat runsaat kaksinkertaiset keskimääräisiin verrattuna. Sairauspoissaolojen puolittaminen säästäisi menoja noin 2 prosenttia ja vastaavasti lisäisi toimialan tuottavuutta.

Opettajien kannalta neuvottelutilanne on erityisen hankala, koska kesää vasten työtaisteluase on tylsä.

Kun kunta-alalla solmitaan yleensä viisi sopimusta, neljän sopimuksen tekeminen sovittelulautakunnan esityksen pohjalta olisi osittaishelpotus, jota hoitajaliitot oikeastaan toivovat. Ne voisivat omasta mielestään ryhtyä sitten järeämpiin työtaistelutoimiin. Mutta mikä liitto sellaiseen sopimiseen ryhtyy, jos on pienikin riski, että hoitajat saavat lisää.

Yhteiskunnalta tarvitaan resilienssia kestää tilanne. 1970-luvulla valtakunnansovittelija teki sovintoesityksiä alenevin summin, kun aiempi esitys oli hylätty.

Työolojen kehittäminen, joka toisi todellisen ratkaisun ongelmiin, mitä ei yksin rahassa voi ratkaista, ei kuitenkaan taida tähän hätään auttaa.

Iikko B. Voipio

kunnanvaltuutettu (kok.)

Taipalsaari