Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Valkoposkihanhikantaa on vähennettävä

Vietin maanantaina 9.5.2022 vapaan iltapäivän. Pakkasin reppuuni polttopuuta ja muuta, mitä luonnossa ajattelin tarvitsevani. Laitoin kauniiseen paikkaan luvalliselle paikalle Saimaan rantaan kynsitulet. Laitoin nuotiolle ruokaa valmistumaan ja nautiskelin ystäväni kanssa ihanasta luonnonrauhasta.

Tuo luonnonrauha keskeytyi aika pian, kun näin kaksi valkoposkihanhea jo näin aikaisessa vaiheessa kauniissa, koskemattomassa Saimaan rannan poukamassa. En osaa varmasti sanoa oliko mieleni enemmin musta vai näinkö vain punaista.

Mieleeni palasi hyvin pian faktatietoa valkoposkihanhista. Niillä ei ole Suomessa yhtään kantaa rajoittavaa tekijää. Toissa vuonna Suomessa pesivä populaatio oli 34 000 valkoposkihanhea. Lisäksi matkalla arktisiin alueisiin levähtää Suomessa satoja tuhansia yksilöitä.

Kyseinen laji lisääntyy 18 prosentin vuosivauhtia. Se on edelleen siitä huolimatta sekä luonnonsuojelulain että järjestyslain nojalla rauhoitettu. Toisin sanoen, jos joku päästää koiransa hätyyttämään rantoja ja peltoja tuhoavia valkoposkihanhia, hän voi saada siitä kovat sakot.

Mielestäni on täysin käsittämätöntä, että nuo mukamas asiantuntijat ovat sitä mieltä, että edelleen pitää vain löytää esimerkiksi pelto- ja muita alueita pelkästään valkoposkihanhia varten.

Kaupunkilaisille suurin haitta on uimarannat ja muut virkistysalueet, jotka ovat täynnä valkoposkihanhien ulosteita. Ne myös levittävät lintuinfluenssaa. Maaseudulla agraarielinkeinonharjoittajien vuosivahingot olivat vuonna 2015 3,4 miljoonaa euroa. Eikö Suomen maatalous muuten ole jo riittävän tiukoilla? Vahingot ovat suurimmat Pohjois- ja Etelä-Karjalassa.

Koska olen arvoiltani vihreä eli luonnon hyvinvoinnin puolustaja, kannatan oikeutta vähentää valkoposkihanhikantaa ampumalla ja muulla kannan sellaisella vähentämisellä, mikä ei tuota valkoposkihanhille kärsimystä. Näin säilytetään luonnon tasapaino.

Petri Toiviainen

Lappeenranta