Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Eksoten eettisen työryhmän lakkautuksesta

Jokaisella sairaanhoitopiirillä on lääketieteellisestä tutkimuksesta säädetyn lain mukaan oltava ainakin yksi alueellinen toimikunta, joka käsittelee tutkimuseettisiä kysymyksiä.

Eksote on päättänyt lakkauttaa tämän työryhmän toiminnan ja hoitaa asian toisin. Tämä tarkoittaa nyt esim sitä, että ammattikorkeakoulutasoisiin opinnäytetöihin ei saa lupaa, jos ne kohdistuvat asiakkaisiin.

Valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan ETENE:n mukaan sairaanhoitopiireissä tulisi panostaa eettiseen keskusteluun ja toimintaan entistä enemmän.

Monimutkaistuvassa ja teknistyvässä terveydenhuollossa tulisi juuri panostaa syvälliseen eettiseen työskentelyyn. Ei ajaa sitä alas.

Terveydenhuolto on murroksessa, terveydenhuoltolakia ollaan uudistamassa sekä uusien hyvinvointialueiden toimintaa ollaan kehittämässä. Eivätkö juuri eettiset asiat ja hoitoetiikka ole tämän kehityksen peruspilarina?

Rahaa ja resursseja tuskin on enempää käytettävissä, mikä aiheuttaa hoidon priorisointia ja eettistä keskustelua. Jo nyt hoitotyön tekijät kokevat työssään suuria eettisiä paineita, mikä vaikuttaa suoraan työhyvinvointiin ja hoidon laatuun.

Jokaisessa sairaanhoitopiirissä tulisi olla moniammatillista hoitoeettistä toimintaa eettisen keskustelun mahdollistamiseksi. Osissa sairaanhoitopiireistä on jopa kehitetty hoitoeettisiä neuvottelukuntia, joissa käsitellään terveydenhuollon eettisiä kysymyksiä käytännön hoitotyössä ja jopa yksittäisten potilaiden hoitoon liittyviä asioita sekä uusiin palveluihin ja hoitomuotoihin liittyviä kysymyksiä.

Monimutkaistuvassa ja teknistyvässä terveydenhuollossa tulisi juuri panostaa syvälliseen eettiseen työskentelyyn. Ei ajaa sitä alas.

Milla Vuori

suuhygienisti

Ruokolahti