Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Valtakatu pihakatuna saisi koko entisen keskustan autioitumaan entistä pahemmin

Pitkänlinjan lappeenrantalaisena taas harmikseni huomasin, kuinka kotikaupunkiamme kurjistetaan. Valtakatu, kaupunkimme entinen pääkatu, meinataan muuttaa koko keskustan alueelta pihakaduksi.

Päättäjien kannattaisi tutustua tieliikennelakiin 2§ 6 kohtaan, jossa määritellään pihakatu sellaiseksi, joka ei esimerkiksi salli läpiajoa. Eipä ole ainoa asia täällä, jossa päättäjät suhmuroivat.

Lappeenranta, ennen niin eloisa ja vilkas eteläkarjalainen kaupunki on saatu vuosien varrella kuihdutettua lähes olemattomiin keskustan osalta. Ovatko kaikki päättäjämme niitä junantuomia, joilla ei ole minkäänlaista sidosta Lappeenrantaan ja eteläkarjalaisuuteen eikä tietoa kaupunkimme historiasta ja perinteistä.

Lappeenrannan keskustan aluetta alettiin muovaamaan nykyiseen suuntaan 1990-luvun alkupuolella, ja suunta saa näköjään vain hullumpia piirteitä. Itä–länsisuuntainen liikenne sujui hienosti Valta- ja Koulukadulla yksisuuntaisina ja vastakkaisina, Helsingintie oli kehätienä lisäksi. Etelä–pohjoissuuntainen liikenne mahtui Kauppakadulle, ja Taipalsaarentie tuli pelastamaan myöhemmin keskustan ruuhkaa.

Nykyään on molemmat entiset pääkadut laitettu poikki (Valtakatu/Kauppakatu), ja tehty kävelypainotteisiksi kaduiksi. Kauppakatu on ravintoloita täysi ja keskusta-satama ja Valtakatua meinataan pihakaduksi. Onhan siinä se hyvä puoli, jos ravintolaillan jälkeen väsyttää, voi huilata Valtakadulla vaikka keskellä katua.

Mikähän mahtaa olla kaupunkisuunnittelun visio? Ilmeisesti saada koko entinen keskusta autioitumaan, koska siellä ei ole mitään lappeenrantalaisille eikä turisteille. Autioita katuja ja tyhjiä ikkunoita riittää varmaan muuallakin.

Olisikohan suunnittelijoiden mahdollista kuunnella kaupunkilaisten toiveita ympäri kaupunkia eikä vain keskustassa asuvia. Suurin osa asuu muualla kuin 53100-alueella.

Kun lappeenrantalainen lähtee ostoksille, hän suuntaa kulkunsa kauppakeskukseen tai marketalueelle kaupungin laidoille, myös keskustassa asuvat. Keskustassa ihmiset liikkuvat jalan tai pyörillä paikasta toiseen, koska muutoin se on hankalaa, kiitos kaupunkisuunnittelijoiden. Tämän kokoisessa kaupungissa ei pitäisi hankaloittaa minkäänlaista liikkumista missään,  – päinvastoin sitä pitäisi helpottaa.

Pihakatu ei kuulu kaupungin keskustaan, johan nimikin sen kertoo, piha ja katu, ne kuuluvat lähiöihin ja asutusalueille. Taas yritetään viedä asioita ideologia edellä eteenpäin, vaikka ne eivät toimisikaan. Lehtikuvakin kertoi kaiken oleellisen Valtakadusta, täysin autio jo nyt, eli kehityssuunta on aivan väärä.

Hyvät päättäjät, lopettakaa se ideologia edellä suunnittelu ja tehkää kaupungistamme eloisampi ja viihtyisämpi. Kotikaupunkimme keskustaan mahdumme kaikki vauvasta vaariin ja kävelijästä autoilijaan.

Pasi Litmanen

Lappeenranta