Lukijalta | Saattohoidon kehittäminen tulisi ottaa hyvinvointialueen strategiaan

Etelä-Saimaan verkkolehdessä julkaistiin viime viikolla juttusarja omaisten huonoista kokemuksista koskien elämän viime vaiheiden hoitoa Eksoten vuodeosastoilla. Parannettavaa on niin alueellisesti kuin valtakunnallisesti, ottamatta kantaa jutuissa käsiteltyihin tapauksiin.

Vuodeosastojemme henkilökunta on motivoitunutta ja ammattitaitoista – myös elämän loppuvaiheiden hoidossa. Valitettavasti työkuormasta johtuva kiire voi joskus ajaa tilanteeseen, missä omaisia ei ole pystytty riittävästi huomioimaan. Surun kohtaaminen on myös kuluttavaa, mikä pitää ottaa huomioon omassa jaksamisessa. Kuolemaan ja siihen liittyvään omaisten surun kohtaamiseen tulisi silti olla riittävästi aikaa.

Sivilisaation yhtenä varhaisena tunnusmerkkinä pidetään sitä, miten vainajia on kohdeltu. Aiemmin kuolema oli enemmän läsnä arjessa, jolloin poismeno itsessään oli osa luonnollista siirtymää – ja monissa kulttuureissa myös juhlan hetki. Yhteiskuntamme maallistuessa diagnostiikka sekä hoitotoimenpiteet ovat osin korvanneet rituaalit ja hiljentymisen elämän loppuvaiheessa, mikä ei ole mielestäni täysin oikea suunta.

Olisi mielekästä luoda uusia paikallisia toimintamalleja, mitkä ottaisivat huomioon potilaat, omaiset, henkilökunnan sekä rajalliset resurssit. Elämä ja kuolema ovat ainutkertaisia, jolloin voisimme kunnioittaa sitä myös henkilökohtaisilla pienillä yksityiskohdilla.

Ruohonjuuritasolla suosittelisin jokaista täyttämään Kanta-palvelussa hoitotahtonsa, mikä löytyy helposti koronapassin yläpuolelta. Samalla läheisten kanssa voisi keskustella syvällisiä positiivisessa hengessä, jolloin taustalla elävät hiljaiset toiveet tulisi puettua lauseiksi, tuoden rauhaa myös omaisille. Lääketieteellis-juridisten asioiden lisäksi sinne voisi kirjoittaa omia toiveita Harry Potter -äänikirjoista lempisukkiin loppuvaiheiden varalle. Lupaan yrittää noudattaa niihin kirjattuja toiveita, ja toivon myös, että omatkin kirjoitukseni otetaan sieltä huomioon.

Järjestelmätasolla hyvinvointialueen tulevaan strategiaan tulisi kirjata saattohoidon edelleen kehittäminen Etelä-Karjalan alueella. Kehitystyössä olisi tärkeää osallistaa kansalaisia ja kutsua valmisteluun mukaan myös nyt asiassa esiin tulleita omaisia.

Jokaisella on oikeus hyvään kuolemaan.

Pyry Mattila

lääkäri, Eksote

aluevaltuutettu (kok.)

Lappeenranta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka